Ako vozite prebrzo, ili ste pijani za volanom – vaša destinacija je zatvor

RTS 19.08.2019 13:26
Ako vozite prebrzo, ili ste pijani za volanom – vaša destinacija je zatvor


U 22.000 saobraćajnih nesreća u ovoj godini poginulo je 310 ljudi, a 1.800 ima teške telesne povrede. Četrnaest odsto vozača učesnika u saobraćajnim nesrećama bilo je pijano. Novi Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o kome će se raspravljati na jesen, predviđa da ti vozači plate odštetu i do dva i po miliona evra. Najčešći uzroci teških saobraćajnih nesreća sa nastradalima je i prevelika brzina, korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje i nevezivanje pojaseva, naročito na zadnjim sedištima.Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da je tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja bilo oko 25.000 prekršaja prekoračenja brzine, od kojih su neki vozači vozili preko 200 kilometara na sat.

"Tokom akcije kontrole saobraćaja imali smo oko 25.000 prekršaja prekoračenja brzine, od toga je 20.000 sankcionisano na licu mesta, a 5.000 vlasnika vozila može očekivati poziv u narednih nekoliko dana, kako bi se izjasnili ko je u trenutku prekršaja upravljao vozilom", navodi Radenković.

Dodaje da se pored brzine kontrolisalo da li vozač i putnici koriste sigurnosni pojas.

"Imali smo 2.500 prekršaja nekorišćenja pojasa, 400 prekršaja nepropisnog korišćenja mobilnih telefona i 350 vozača je isključeno iz saobraćaja jer su bili pod dejstvom alkohola", objašnjava Radenković.

Dodaje da su u Loznici zatekli muškaraca koji je vozio sa 4,14 promila alkohola u krvi.

"Ovom licu će biti oduzeta vozačka dozvola. Ima ispred sebe i sankciju od 45 dana zatvora, 256.000 dinara novčane kazne i određen broj kaznenih poena", objašnjava Radenković.

Dodaje da je policija na auto-putu zaustavila i vozača koji je vozio brzinom od 250,7 kilometara na čas.

"Najvećom brzinom vozio je strani državljanin na auto-putu Beograd–Niš kod Smedereva, 250,7 kilometara na čas. Njega su u prekršaju otkrili naši presretači. U skraćenom postupku osuđen je na kaznu zatvora od 30 dana, 120.000 dinara i zabranu upravljanja motornim vozilom kroz Srbiju u narednih devet meseci", objašnjava Radenković.

Poručuje da će se pojačane kontrole saobraćaja sprovoditi i u narednom periodu.

"Uprava saobraćajne policije još jednom apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propisana ograničenja brzine, da koriste sigurnosni pojas na prednjem i zadnjem sedištu i da na put kreću isključivo ukoliko su odmorni i prave pauzu na svaka dva sata", poručio je Radenković. 

Rigorozna kontrola autobusa za ekskurzije 

Govoreći o Pravilniku o organizovanom prevozu dece, koji stupa na snagu 2. septembra, Radenković najavljuje da će saoraćajna policija vršiti veoma restriktivne kontrole autobusa i vozača kako bi putovanja đaka na ekskurzije protekla bezbedno.

"Nećemo dozvoliti da se krene na put, ukoliko autobusi i vozači ne budu ispunjavali sve propisane uslove. Prilikom pregleda proveravaće se dokumentacija za vozila i vozače, tehnička ispravnost autobusa, alkoholisanost vozača, kao i poštovanje radnog vremena i korišćenje propisanih pauza i odmora", navodi Radenković.

Poziva organizatore, osnovne i srednje škole, da na vreme prijave ekskurzije kako bi autobusi bili na vreme kontrolisani.

"Nijedan autobus neće krenuti a da ne bude kontrolisan", poručio je Radenković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak