SzS: Vreme je za ispunjenje zahteva protesta ili proglašenje bojkota

RTS 19.08.2019 13:21
SzS: Vreme je za ispunjenje zahteva protesta ili proglašenje bojkota


Savez za Srbiju je saopštio da su, poštujući organizatore i strukovna udruženja koja učestvuju na okruglim stolovima na Fakultetu političkih nauka, dužni da uoči trećeg okruglog stola konstatuju da "nas ovaj format ne približava onome što je traženo od strane opozicije, potpisnika Sporazuma sa narodom i organizatora protesta Jedan od pet miliona".Prvo, kako navodi Savez za Srbiju, "ovo nisu obavezujući direktni pregovori između vlasti i opozicije, već neobavezujući okrugli sto".

"Drugo, tema okruglog stola nisu zaključci i preporuke Stručnog tima protesta '1 od 5 miliona' za održavanje fer i poštenih izbora koji su prihvaćeni od strane opozicije, ali o kojima se vlast još uvek nije oglasila", dodaju iz Saveza za Srbiju. 

"Da bismo konačno došli do ispunjenja zahteva sa protesta koji su održani u više od 100 gradova i opština širom Srbije u poslednjih devet meseci, mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi bili okončani obavezujućim zajedničkim dokumentom na koji bi obe strane stavile svoj potpis i koji bi odmah bio primenjivan u potpisanim rokovima", navode iz SzS.

Ako toga nema, dodaju, onda je "svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka". 

"Kako bi stvari bile jasne, predlažemo organizatorima trećeg okruglog stola da se na dnevni red sutrašnjeg stavi obavezujući dokument kojim se svi potpisnici kao parlamentarne političke snage obavezuju da će do 15. septembra doći do promena u RTS-u i REM-u kroz zakonitu skupštinsku proceduru, a u skladu sa preporukama ekspertskog tima '1 od 5 miliona'", ističu iz Saveza za Srbiju.

Ukazuju da ako to vlast prihvati, onda ima smisla nastaviti dalje razgovore i dogovore oko preostalih uslova za slobodne izbore.

"Pitanje slobode medija nije pitanje samo 45 dana tokom trajanja izbornog procesa, već pre svega medijskih sloboda između dva izborna ciklusa kada u Srbiji vlada totalni medijski mrak. Ukoliko vlast sutra ne bude spremna da prihvati jedan ovakav dogovor, to znači da ne žele nikakav dogovor, a posebno ne žele ništa da promene u sferi slobode medija koja je ključni preduslov za fer i poštene izbore. U tom slučaju dolazi vreme za proglašenje bojkota nastupajućih izbora", zaključuju iz Saveza za Srbiju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak