Treći sastanak predstavnika vlasti i opozicije na FPN-u

RTS 19.08.2019 12:17
Treći sastanak predstavnika vlasti i opozicije na FPN-u


Na Fakultetu političkih nauka održava se treći sastanak predstavnika vlasti i opozicije, a tema o kojoj razgovaraju su mediji. Kako javlja reporter RTS-a, deo predstavnika opozicije napustio je sastanak.Sastanku prisustvuju predstavnici SNS-a Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić i Goran Vesić, zatim Žarko Obradović iz SPS-a, predsednik DS-a Zoran Lutovac, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Takođe, i predsednik Nove stranke Zoran Živković, Aleksandar Ivanović iz SDS-a, Đorđo Žujović iz LDP-a, Stefan Simić iz PSG-a, Uroš Piper iz DSS-a.

Uvodni deo sastanka, pola sata, bio je otvoren za medije, nakon čega su razgovori nastavljeni iza zatvorenih vrata.

U uvodnom delu sastanka su predstavnici Crte, Cesida, Transparentnosti Srbija, Asocijacije medija i Lokal presa predstavili analize stanja u oblasti pristupa medijima i kontrole medija u kontekstu izborne kampanje s fokusom na probleme koje je moguće rešiti u periodu do održavanja narednih izbora.

Klačar: Sankcije za medije koji krše izbornu tišinu

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar smatra da bi trebalo da se, posle 20 godina, formira Nadzorni odbor Skupštine koji bi pratio ponašanje medija, imajući u vidu da za to postoji zakonska osnova.

Naveo je da bi trebalo da se uradi monitoring medija, jer je, kako kaže, to način da se utvrdi da li je ravnopravnost učesnika izbora poštovana.

Navodeći da REM sada radi u "okrnjenom" sastavu, Klačar je ukazao da je neophodno da se izaberu novi članovi, kao i da to regulatorno telo odlučuje o predmetima u kratkim rokovima i da o tome obaveštava javnost.

Takođe smatra da bi trebalo uvesti sankcije za medije koji prekrše izbornu tišinu.

Nenadić: Jedna od najvećih opasnosti – odlaganje plaćanja medijske promocije

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić primetio je da postoje problemi kada je u pitanju oglašavanje, navodeći da cenovnici nisu u potpunosti dostupni, kao i da je primećeno da neke stanice direktno prenose izborne skupove.

Naveo je da ne postoji nijedan državni organ koji prati da li je ravnopravnost učesnika u izvornoj trci ravnopravna.

"Kada je reč o problemu praćenja rada državnih funkcionera tokom kampanje, imamo aspekt šta će biti dozvoljeno, a šta neće, predvideli smo čitav niz mera koje mogu da se primene", rekao je Nenadić.

Prema njegovim rečima, problem su i institucije koje se bave medijima, koje, kako je naveo, krše svoje zakonske obaveze ne dostavljajući podatke čak ni po nalogu Poverenika i u tom smislu pomenuo REM i Agenciju za borbu protiv korupcije.

Kao "najveću opasnost" naveo je odlaganje plaćanja medijske promocije, a jedan od predloga je da se plaćanje vrši direktno, a ne preko posrednika. 

Kako je rekao, državno oglašavanje nije uređeno na sistemski način, te se, ocenjuje, koristi skrivena kupovina medijskog uticaja. 

Crta traži učestalije izveštaje 

Raša Nedeljkov iz Crte istakao je da je veoma važno da se unapredi rad REM-a, kao i da se vodi diskusija o kriterijumima po kojima će se novi članovi birati.

Crta, kaže, traži učestalije izveštaje u kojima će REM obaveštavati javnost o merenju koliko je koja lista imala prilike da komunicira sa biračima preko televizija sa nacionalnom frekvencijom. 

"Tražimo da REM bude obavezan da odlučuje o svakoj prijavi i da obrazložene odluke objavljuje transprentno i javno", rekao je Nedeljkov.

Janjić: Potrebne krupne promene, a ne šminka 

Predstavnik NUNS-a Dragan Janjić ocenio je da "žalosna situacija" u medijima proizvod dugoročnog trenda i da neće moći da se reši samo "šminkanjem" pred izbore, te naveo da su potrebne ozbiljne i krupne promene.

Rekao je da je glavni problem što u 21. veku stanovništvo nema dovoljno informacija, te da se 80 odsto građana informiše preko "mejnstrim" medija.

"Naša poruka je: gledajte da stvorite uslove da stanovništvo ima informacije. Nije vaš zadatak da se izborite za poziciju za vašu partiju već da obezbedite ravnopravan pristup informacijama", poručio je Janjić.

Predstavnici UNS ne prisustvuju sastanku, jer nije u potpunosti otvoren za javnost.

Treći sastanak na FPN-u, kao i prethodna dva, organizuju Fondacija za otvoreno društvo i FPN.

Na prva dva sastanka vlasti i opozicije razgovaralo se o uslovima finansiranja partija tokom izborne kampanje.

Medijima će biti prosleđeno saopštenje po završetku sastanka, a izjave učesnika dijaloga predviđene su od 12.30 do 13.00.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak