Koliko košta besplatno školovanje: Više od dve prosečne plate za đaka prvaka

B92 18.08.2019 22:05
Koliko košta besplatno školovanje: Više od dve prosečne plate za đaka prvaka


To što je školovanje u Srbiji besplatno, ne znači da ono roditelje ništa ne košta, piše "Politika".Krajem avgusta i u prvim danima septembra, s početkom školske godine, stiže i najveći udar na kućni budžet.

Još neoporavljeni od izdataka za letovanje, pravljenja zimnice i eventualne nabavke ogreva, roditelji školaraca se ovih dana pripremaju za kupovinu udžbenika, pribora, ranaca i opreme za fizičko i likovno.

Prema računici "Politike", osnovni septembarski troškovi za jednog đaka iznose oko 42.000 dinara. Tu su uračunati udžbenici, lektira, pribor, ranac, oprema za fizičko, odeća i obuća, i to po najskromnijim cenama.

Ako se tome dodaju još i ishrana, džeparac, ekskurzije, izleti i rekreativna nastava, kao i sportske i kulturne aktivnosti, dolazi se do vrtoglave cifre od gotovo 125.000 dinara.

Prema pisanju lista, to znači da mame i tate za godinu dana besplatnog školovanja moraju da spreme više od dve prosečne plate jer, prema Republičkom zavodu za statistiku, prosečna plata u Srbiji iznosi 55.380 dinara.

Međutim, ta cifra se u mnogim domaćinstvima množi sa dva, jer nešto više od 40 porodica ima dvoje, pokazuju podaci iz poslednjeg popisa stanovništva, dok troje dece gaji skoro sto hiljada porodica.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak