Dvostruki standardi za nacionalne simbole

Politika 17.08.2019 13:03
Dvostruki standardi za nacionalne simbole


Dok se albanski barjaci nesmetano vijore po brojnim crnogorskim mestima, vlastima je zasmetala humanitarna priredba u kojoj su isticane srpske zastaveMinistarstvo kulture Crne Gore je najavilo krivičnu prijavu protiv organizatora humanitarnog koncerta na kojem je Vlado Georgiev pevao pesmu „Tamo daleko”, ali nije u desetine slučajave poteglo „paragrafe” protiv pesama u kojima se veličaju čak ratni zločinci u pojedinim nacionalnim zajednicama, pa ni protiv onih koji su u Vusanju kod Gusinja, nezakonito podigli spomenik ratnom zločincu Jusufu Čeliću-Isufu Čelji.

Jusuf je, za razliku od umetnika Vlada Georgieva koji peva pesmu o slobodi i nostalgiji otadžbinskih ratnika, 28. jula 1944. u Velici sa Nemcima, albanskim volonterima sa Kosmeta, Plava i Gusinja i muslimanskom milicijom iz Bihora učestvovao u pogromu nad više od 700 žena i dece pravoslavne veroispovesti.

I umesto da Ministarstvo kulture reši ovaj i mnoge druge „javne zapise” prepune mržnje prema Srbima, a neretko i Crnogorcima, krenulo je u „lov” na organizatore humanitarnog koncerta „Za naše Kosovo i Metohiju” održan 12. avgusta na Kanli kuli u Herceg Novom u organizaciji Fondacije „Delije”, a povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina od Kosovske bitke.

Ministarstvo kulture Crne Gore prijavu podnosi zbog, kako se navodi, „kršenja niza zakonskih odredaba, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i političkih i nacionalističkih poruka”.

Sada se većina građana s pravom pita kako to da je kažnjivo isticanje simbola drugih država kada se na stotine zastava države Albanije vijore u Ulcinju, Baru, Petnjici, Plavu, Rožajama, Gusinju, Tuzima ili kada lideri Albanije i Kosova borave u tim gradovima i poručuju da je ideja velike Albanije „prirodna potreba Albanaca iz Crne Gore, KiM, Makedonije i Albanije”. Protiv njih i onih koji ističu tuđe nacionalne simbole ministarstvo ne kaže ni reč.

Protojerej-stavrofor Radomir Nikčević iz Herceg Novog, koji je glavni organizator manifestacije „Trg od ćirilice”, za „Politiku” je rekao da će na krivičnu prijavu koja će protiv njega biti podnesena – biti ponosan.

„Mi smo na ovom događaju izrazili ljubav prema Kosovu u želju da pomognemo. Bio je to koncert koji ni na jedan način nije bio uvreda za Crnu Goru i njene simbole”, kaže Nikčević. „Nedajbože da smo uvredili Crnu Goru. Štaviše, mi smo afirmisali njene izvorne vrednosti. Da li smo time možda uvredili vlast, o tome nismo mislili. Vlast treba da obrati pažnju na druge narode u Crnoj Gori i isticanje njihovih državnih simbola koji nikada nisu pripadali tradiciji Crne Gore.”

Za predsednika Srpskog nacionalnog saveta, dr Momčila Vuksanovića poruka Ministarstva kulture Crne Gore je „neprijateljstvo i očigledna diskriminacija srpskog naroda u Crnoj Gori”.

„Potrebno je da se u svakoj prilici ospori i poništi srpski identitet da bi se već na sledećem popisu stanovništva nadomestila natpolovična većina nacionalnih Crnogoraca – antisrba, što je jedino moguće ostvariti na račun srpskog naroda”, kazao je za naše novine Vuksanović.

Čovek koji je oduševio sve prisutne na Kanli kuli, pevač Vlado Georgiev smatra da „pisati i najavljivati krivične prijave organizatorima humanitarnog događaja zbog srpskih zastava znači poruku da Srbi nisu dobrodošli”.

„Optužuju Srbe za svoje poreklo i lozu. Nikada nisam čuo da se neko pobunio kada se na feštama u Boki razvija hrvatska zastava. Meni to nikada nije zasmetalo”, izjavio je Georgiev.

„Ja sam rođeni Novljanin i Crnu Goru volim kao jedno od dva oka u mojoj glavi. Gospodo, sem da nešto radite za šta vas narod plaća, prestanite da vređate. Zaustavite se kad osetite da će imalo mržnje izaći iz vas.”


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak