Eksplozija tokom raketnog testa u Rusiji: Norveška u panici, ispituje radijaciju

Telegraf 16.08.2019 14:00
Eksplozija tokom raketnog testa u Rusiji: Norveška u panici, ispituje radijaciju


Norveška agencija za nuklearnu bezbednost analizira male količine radioaktivnog joda otkrivenog na severu Norveške posle eksplozije tokom raketnog testa u RusijiAgencija je saopštila da je radioaktivni jod otkriven u njenoj stanici za filtraciju vazduha u Svanhovdu kod ruske granice. Dve zemlje razdvaja reka.

Uzorci su prikupljeni u periodu od 9. do 12. avgusta, dok se incident dogodio u regionu Arhangelsk na severu Rusije 8. avgusta.

- Trenutno nije moguće odrediti da li su poslednja otkrića joda povezana sa akcidentom u Ahangelskom prošle nedelje. Nastavljamo sa češćim uzorkovanjima i analizama - navodi se u saopštenju agencije.

Takva merenja radijacije nisu neobična u Norveškoj pošto njene stanice za praćenje detektuju radioaktivni jod šest do osam puta godišnje a uzrok je obično nepoznat.

Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku povećao se nakon 8. avgusta i nesreće koja se dogodila tokom testiranja raketedo 16 puta, a lekari koji su lečili žrtve akcidenta su poslati u Moksvu na pregled, javio je TASS.

Rusija je u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi.

Najteža nuklearna nesreća u istoriji dogodila se 1986.u Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj centrali Černobilj. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko nedelja pokušavale prikriti obim katastrofe.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak