Velika akcija hapšenja 'Jotkine grupe', devetoro iza rešetaka

RTV 15.08.2019 20:37
Velika akcija hapšenja 'Jotkine grupe', devetoro iza rešetaka


U velikoj akciji policije u Kruševcu uhapšeni su članove tzv. Jotkine grupePolicija u Kruševcu uhapsila je devet osoba, osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela ubistvo, iznuda i pranje novca. Mediji javljaju da su privedeni članovi tzv. Jotkine grupe.

Uhapšeni su Z. J. (1955), I. G. (1973), S. R. (1993), V. P. (1994), I. P. (1996), M. J. (1983), S. P. (1975) i M. V. (1963) iz Kruševca, kao i S. Z. (1976) iz Beograda i N. J. (1962) iz okoline Boljevca.

Kako je saopštila kruševačka policija, sumnja se da je Z. J. bio organizator kriminalne grupe, čiji je član S. R. osumnjičen za ubistvo sedamdesetjednogodišnjeg muškarca iz Kruševca. I.G. je osumnjičen da je S. R. dovezao na mesto ubistva, a Z. J. da je organizovao skrivanje i prebacivanje S. R. u Bosnu i Hercegovinu. Osumnjičeni S. Z., I. P. i V. P. terete se da su takođe pomogli S. R. nakon izvršenja ovog krivičnog dela.

Z. J. se sumnjiči i da je tokom 2018. godine od jednog muškarca iz okoline Kruševca, uz primenu fizičke sile i zastrašivanja, tražio novac na ime navodnog duga.

Takođe, M. J, supruga Z. J., u nameri da prikrije nezakonito poreklo novca, zaključila je ugovor o zajmu od 300.000 evra sa uhapšenim N. J. sa obavezom plaćanja mesečne kamate.

Ona se sumnjiči i da je zemljište koje je prethodno dobila na poklon prodala jednom privrednom društvu, čiji je direktor otac osumnjičenog N. J, i to za iznos daleko veći od procenjene tržišne vrednosti.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu, dodaje se u saopštenju.

Zoran Jotić Jotka (64) uhapšen je u policijskoj akciji 18. jula i dugo godina važio je za šefa kruševačkog podzemlja.

On je na robiji proveo petnaest godina, koliko je iznosila jedinstvena kazna Specijalnog suda u Beogradu u dva predmeta, za iznude i reketiranje, kao i za podmićivanje sudije Vrhovnog suda da bi izdejstvovao blažu kaznu.

Uhapšen 2003. godine u policijskoj akciji "Sablja", sprovedenoj posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, i prvi je vođa grupe koji je iz te akcije izašao na slobodu.

Jotić i pripadnici njegove grupe uhapšeni su drugog dana "Sablje", 14. marta, posle čega je protiv njih sprovedena istraga za iznude, reketiranje i terorisanje brojnih biznismena u Kruševcu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak