Počeo Festival filmskih scenarija u Vrnjačkoj Banji

Blic 15.08.2019 18:07
Počeo Festival filmskih scenarija u Vrnjačkoj Banji


Film "Kralj Petar Prvi" otvorio je Festival filmskih scenarija u Vrnjačkoj Banji, na kom će se za nagrade nadmetati 14 filmskih ostvarenja.- Ja ću se na početku setiti Gordana Mihića kao jednog od velikih, jednog od najvećih. Sreća je to da, kad odlaze veliki, ostavljaju velika dela - izjavio je Lazar Ristovski pred publikom 43. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, koji je sinoć otvoren filmom "Kralj Petar I".

Na otvaranju festivala umetnici su odali poštu doajenu filmske umetnosti, profesoru Gordanu Mihiću. 

Prisutni su odali počast minutom ćutanja, a zatim su prikazani inserti iz njegovih televizijskih serija i filmova, kao i isečci iz intervjua u kome je govorio o počecima svoje scenarističke karijere.

Nakon podsećanja na Mihića, program Festivala je nastavljen i zvaničnici Vrnjačke Banje glumcu Lazaru Ristovskom uručili su zlatnik, u ime zahvalnosti za poseban doprinos ovom gradu.

"Ostali smo bez još jednog izuzetnog srpskog i jugoslovenskog scenariste, i to baš u nedelji kad započinje 43. festival filmskog scenarija, na kojem je on čak četiri puta osvajao prvu nagradu za svoj rad i tako ostavio neizbrisiv kreativni trag u našoj savremenoj kulturi. Njegova dela obeležila su jednu epohu na filmu i televiziji", rekao je na otvaranju državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović, koji je laureatima festivala unapred čestitao na nagradama i priznanjima.

Postfestivalski program "Preko plota" predstaviće 18. i 19. avgusta, između ostalog, i rusko-srpski film "Balkanska međa".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak