Nema profesora za 'večite'

Novosti 15.08.2019 09:51
Nema profesora za 'večite'


Poslanik Stojmirović podržao zahtev "prebolonjaca" za duži rok studija. Prof. Bulat: Nastavnici od pre 20 godina više nisu na fakultetuGRUPA od šezdesetak studenata, koji su fakultete upisali po starom zakonu o visokom obrazovanju, tzv. prebolonjci, okupila se danas ispred Skupštine Srbije tražeći od nadležnih da im produže rok za okončanje školovanja. Povod njihovog okupljanja je najava ministra Mladena Šarčevića, da je večitim studentima odzvonilo i da još u septembru mogu da polože zaostale ispite i diplomiraju po starom. Ukoliko to ne urade "preti" im nastavak studiranja po "bolonji".

Akademce je primio prof. dr Ljubiša Stojmirović, član Odbora za obrazovanje, i prema rečima Verice Ivanović, apsolventa Filozofskog fakulteta, podržao ih, uz obećanje da će se potruditi da Odbor pronađe rešenje za njihov problem.

- Nadamo se da će nam izaći u susret i da neće u našem slučaju primenjivati zakon retroaktivno, jer je to protivustavno - kaže ona. - U protivnom ćemo tražiti ocenu ustavnosti takve odluke.

Konačnu odluku da li će dobiti još jednu šansu da okončaju studije donosi Skupština Srbije, ali dosadašnje iskustvo govori da su se poslanici izjašnjavali uglavnom tek kada bi iz Ministarstva prosvete stigla inicijativa ili pozitivno mišljenje.

Ministar Šarčević, međutim, spomenuo je da mnogi fakulteti nemaju ni tehničke uslove da nastave školovanje po starom programu. Problem je, navodno, što nema više profesora koji bi predavali i ispitivali "po starom".

Prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu kaže, za "Novosti", da nastavnici koji su predavali pre 20 godina, kada su ovi studenti započinjali studije, ili su već davno u penziji ili su preminuli.

- "Bolonja" je uvedena pre 16 godina i mislim da je dat dovoljno dug rok da kolege okončaju svoje studije - kaže naš sagovornik. - Tačno je da su se promenili tehnički uslovi, jer teško je, primera radi, pronaći knjige iz kojih bi oni pripremali ispite po tako starim programima. One su se štampale pre najmanje dve decenije. Programi su se promenili, pa danas nekih predmeta ni nema na fakultetima, a samim tim ni profesora.

PRITISCI

Prof. dr Bulat navodi da nekad treba reći "dosta" i staviti tačku na beskonačno produžavanje rokova. Njemu nije jasno šta će nekome diploma u šestoj deceniji života ako je nije imao sa 30 godina.

- Već nekoliko puta im je data šansa i logično je da studenti misle da pritiscima mogu da dobiju još jednu - kaže profesor.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak