Srpski jezik i kultura postao izborni predmet u osnovim školama u Severnoj Makedoniji

Telegraf 15.08.2019 09:09
Srpski jezik i kultura postao izborni predmet u osnovim školama u Severnoj Makedoniji


Srpskoj zajednici vraćeno prethodno stečeno pravo kojim su, pored redovnog prava na obrazovanje na maternjem jeziku, imali i pravo na fakultativno izučavanje srpskog jezika, kao izbornog predmeta, koje je ukinuto školske 2007/2008. godine.U predstojećoj školskoj 2019/2020. godini Srpski jezik i kultura kao izborni predmet uveden je u nastavni program osnovnog obrazovanja devetoletki Republike Severne Makedonije pored redovnog obrazovanja na srpskom jeziku u preostale tri osnovne škole - u Starom Nagoričanu, Tabanovcu i Kučevištu, pišu "Novosti" pozivajući se na izvore iz resornog Ministarstva za obrazovanje i nauku (MON) u Skoplju.

U cilju unapređenja nastave pripadnika srpske i turske zajednice u RSM, po inicijativi Uprave za razvoj i unapređenje obrazovanja na jezicima zajednica MON, na zahtev roditelja, početkom ove godine analizirana su i sprovedena određena sagledavanja u odnosu uvođenja predmeta jezik i kultura zajednica, konkretno, u delu izbornih predmeta za uvođenje predmeta jezik i kultura Turaka i jezik i kultura Srba.

Kako je precizirano u aktu MON-a „u interesu pripadnika zajednica, Biro za razvoj obrazovanja, izvršio je izmene i dopune nastavnog plana devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u delu izbornih predmeta, za uvođenje Jezika i kulture Turaka i Jezika i kulture Srba. Tako su pomenuti predmeti uvedeni u program izbornih predmeta osnovnog obrazovanje Republike Severne Makedonije u školskoj 2019/2020. godini.

Time je srpskoj zajednici u Severnoj Makedoniji vraćeno prethodno stečeno pravo kojim su, pored redovnog zakonom zagarantovanog prava na obrazovanje na maternjem jeziku, imali i pravo na fakultativno izučavanje srpskog jezika, kao izbornog predmeta, koje su prošle vlasti ukinule školske 2007/2008. godine.

- U redovnom procesu osnovnog obrazovanja u RSM, u odeljenjima sa nastavom na maternjem srpskom jeziku minule školske godine učilo je 170 osnovaca u tri devetoletke sa područnim školama - "Svetozar Marković" u Starom Nagoričanu, "Braća Ribar" u selu Tabanovce na severu zemlje i "Sveti Kiril i Metodij" u Kučevištu na Skopskoj Crnoj Gori. Osnovno devetogodišnje obrazovanje u redovnom nastavnom procesu na makedonskom jeziku u Severnoj Makedoniji, pak, kako je potvrđeno, sticalo je i 1.445 učenika koji su se izjasnili kao Srbi.

U zavisnosti od ishoda izjašnjavanja roditelja u anketama koje se sprovode u svim opštinama u RSM znaće se i početni odziv osnovaca za izučavanje izbornog predmeta Srpski jezik i kultura u školama gde nema redovne nastave na srpskom jeziku, potvrđeno je iz Uprave za razvoj obrazovanja na jezicima zajednica MON-a.

U Skoplju nema nijedne devetoletke gde se nastava u redovnom obrazovnom procesu izvodi na srpskom jeziku. Novina MON-a za mogućnost obrazovanja preko izbornog predmeta Srpski jezik u kultura, proverava se odzivom na ankete koje su u toku u svim lokalnim samoupravama. Uputan primer je skopska opština Centar.

U sedam osnovnih škola ove skopske opštine, kako je potvrđeno, izborni predmet za treći razred, iduće školske godine, uvodi se izučavanje jezika manjih etničkih zajednica u zemlji.

PLOD INICIJATIVE

Izborni predmet Srpski jezik i kultura u program nastave za osnovno obrazovanje u svim devetoletkama Severnoj Makedoniji, uvršten je na inicijativu Uprave za razvoj i unapređenje obrazovanja na jezicima zajednica MON-a na osnovama peticija roditelja iz raznih sredina zemlje, od Josifova na jugu pa sve do glavnog grada Skoplja.

Mogućnost izučavanja srpskog jezika i kulture, kao izbornog predmeta, počev od trećeg razreda, u posebnim odeljenjima, od sledeće školske godine, praktično se vraća posle 12 godina, posle ukidana tog prava od prethodne vlasti, na fakultazivno izučavanje maternjeg jezika srpske zajednice.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak