Milijarde u infrastrukturu: Od BG do ns za 27 minuta

Mondo 14.08.2019 15:40
Milijarde u infrastrukturu: Od BG do ns za 27 minuta


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obrazložio je kuda će narednih godina ići 10 milijardi evra investicija. Ilustracija - od Beograda do Novog Sada vozom će se stizati za 27 minuta.Srbija ima suficit u državnim finansijama već treću godinu, budžeti velikih gradova Beograda i Novog Sada su dvostruko veći, a rast privrede omogućava velike državne investicije od deset milijardi evra narednih pet godina, rekao je predsednik Vučić gostujući na TV Prva.

S tim investicijama građani će brzo osetiti boljitak.

"Za dve godine, kada bude gotova pruga Beograd - Budimpešta, brzim (međunarodnim) vozom će se od Beograda do Novog Sada stizati za 27 minuta, a onim sporijim koji staje na usputnim stanicama za 35", kaže Vučić.

Investicioni plan nije prodaja magle pred izbore, kaže lider SNS.

"Videli ste da smo dobili 1,61 odsto kamate na desetogodišnje obveznice u evrima ali to poverenje inostranih investitora i moguće zaduživanje neće biti ono na čemu zasnivamo naš plan već rast domaće privrede koji je sada 3,5 odsto a biće četiri odsto kao što predviđaju MMF i Svetska banka", rekao je Vučić.

Predsednik kaže da će izvoz na napravljen u digitalnim tehnologijama za dve, tri godine preteći izvoz od poljoprivrede.

"Računamo na rast od četiri odsto i to je osnova na čemu se možemo zadužiti dve milijarde evra godišnje a da time ne povećamo javni dug, odnosno njegov odnos prema BDP-u", kaže Vučić.

Sa tih dve milijarde evra godišnje rast BDP-a ići će na pet osto, procenjuje predsednik Srbije.

Plan investicija predviđa ulaganje 10 milijardi evra a samo za infrastrukturu (putevi, železnica, aerodromi ali i kanalizacija i vodovod) prijavljeno je, kaže Vučić, "želja" vrednih 14,6 milijardi evra. A ulaganja će biti i u zdravstvo, mlade bračne parove, natalitet, inovacione tehnologije...

Plate do kraja 2019 - 510€

Predsednik Vučić najavljuje da će prosečna plata u Srbiji do kraja godine biti 500 do 510 evra, i da će tada biti najveća na Zapadnom Balkanu, čak veća i od one u Bugarskoj. "Ekonomske reforme iz 2014. omogućile su današnji rast koji će doneti i veće plate čije sledeće povećanje neće biti manje od 10 odsto. Evo sada se verovatno i minimalac ii na 30.000 dinara, što je dvostruko više nego pre nekoliko godina", rekao je Vučić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak