Džonson povlači zvaničnike iz Brisela

Mondo 14.08.2019 14:00
Džonson povlači zvaničnike iz Brisela


Britanske diplomate povući će se iz struktura administracije EU u Briselu u roku od nekoliko dana, što je deo plana koji je izradila kancelarija novog premijera Borisa Džonsona.Britanski dnevnik "Gardijan" piše da je to nastojanje da se ojača poruka da će Velika Britanija izaći iz EU do 31. oktobra, kao što je nova administracija i najavila.

Diplomate će prestati da prisustvuju svakodnevnim sastancima u Briselu a britanski zvaničnici ističu da je ovaj potez Londona u skladu sa prvim saopštenjem Borisa Džonsona datom u parlamentu kada je rekao da će "skinuti okove" EU sa britanske diplomatije.

Kritičari poteza smatraju da će simbolično povlačenje ostaviti Britaniju bez uvida u odluke EU što bi moglo naškoditi nacionalnom interesu.

List podseća da se očekuje prisustvo britanskih diplomata na predstojećem sastanku radne grupe EU na kojem će biti govora o pitanjima bezbednosti, panevropskom odgovoru o budućim krizama koje bi obuhvatile civile, inostranim problemima i zaštiti interesa potrošača.

Nije poznato dokle će ići britansko povlačenje diplomata iz EU do 31. oktobra.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab najavio je da će prisustvovati susretu šefova evropskih diplomatija krajem avgusta u Helsinkiju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak