Za godinu dana izdato 2,3 miliona Dina kartica

Radio 021 13.08.2019 14:02
Za godinu dana izdato 2,3 miliona Dina kartica


Godinu dana otkako su banke u obavezi da svojim klijentima izdaju domaću Dina karticu, izdato je više od 2,3 miliona ovih kartica, a naknade za kartičarska plaćanja su značajno smanjene, pokazuju podaci Narodne banke Srbije koje je nedavno iznela guvernerka Jorgovanka Tabaković.Podsećamo, prošle godine usvojen je zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica. Član 9, čija je primena počela 17. avgusta 2018. uveo je obavezu izdavalaca platnih kartica da svakom korisniku platnog računa koji to želi izdaju bez naknade platnu karticu za koju se obrada transakcija obavlja u zemlji. U ovom trenutku jedina kartica koja zadovoljava te uslove jeste domaća kartica DinaCard. 
 
Prema podacima koje je na skupštinskom odboru za finansije navela Tabaković, zaključno sa krajem jula 2019. Master card ima 2,25 miliona izdatih kartica, a trošak prema tom kartičnom sistemu iznosi 20.558.133 evra.
 
Viza ima oko tri miliona izdatih kartica,  a trošak prema tom sistemu iznosi 16,617 miliona evra.
 
Dina kartica ima 2,3 miliona kartica, dok je trošak prema ovom sistemu 885.000 evra. 
 
Prema istom zakonu, međubankarska naknada koja je znosila 1,2 i 1,3 odsto na debitne i kreditne kartice snižena je na 0,2 i 0,3 odsto. Ta međubankarska naknada je bila glavni generator visoke provizije koju su kartičari naplaćivali mali trgovcima.
 
Naime, banka koja je postavila POS terminal za prijem kartica kod  trgovca, plaća tzv. međubankarsku naknadu banci koja je izdala karticu potrošaču. U praksi, banka primalac prevaljuje tu naknadu na trgovce, preko trgovačke naknade, koji taj trošak ugrađuju u cenu robe i usluga. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak