Zločin u Goraždevcu 16 godina bez kazne

RTS 13.08.2019 12:30
Zločin u Goraždevcu 16 godina bez kazne


Navršava se 16 godina od zločina u Goraždevcu kada su do danas nepoznate osobe iz kalašnjikova pucale na grupu srpske dece koja su se kupala na Bistrici i ubile Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12).U zločinu u Goraždevcu, jednom od četiri najveća nad Srbima koji se desio nakon dolaska mirovnih snaga na KiM, teško su ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13). 

Ubijenima tog 13. avgusta 2003. godine danas će u lokalnoj Crkvi presvete Bogorodice biti služen pomen.

U stotinu "gole dece" koja su se kupala na Bistrici, 500 metara od centra sela, prema tvrdnjama roditelja, pucano je sa 78 metaka iz dva rafala i jednom pojedinačno.

Usled nedostatka dokaza, desetak godina kasnije Euleks je zatvorio istragu koju je preuzeo od Unmika.

Roditelji ubijenih i dalje su razočarani, jer zločici nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako tvrde, poznati.

Kosovski predsednik Hašim Tači 2016. je prvi i jedni put bio u Goraždevcu i položio vence. Tada je obećao da će raditi na tome da se svaki zločin rasvetli i kazni.

Napadači na srpsku decu nisu otkriveni i pored obećanja tadašnjeg šefa Unmik policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio Unmik.

Unmik je tada saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz 'kalašnjikova' na grupu od oko 50 dece i mladih iz goraždevačke enklave".

Kosovska policija saslušala je 75 svedoka, pretresla je 100 kuća. 

Zločin su osudili domaći i međunarodni zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Ubice Pantelije i Ivana nekažnjene su kao i u slučaju ubistva u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obilicu porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika kada je dignut u vazduh autobus "Niš ekspresa" sa putnicima koji su išli na zadušnice.

U Goraždevcu danas živi oko 700 Srba, trećina u odnosu na period pre 1999. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak