Mesta na kojima nikada ne treba da držite telefon

Cosmopolitan 12.08.2019 16:44
Mesta na kojima nikada ne treba da držite telefon


Nosimo ih sa sobom svuda, čak i u kupatilu i kuhinjiMeđutim, držanje telefona na nekim mestima može biti opasno za naše zdravlje. Iako još uvek ne postoje jasni i snažni dokazi koji bi potvrdili štetne efekte mobilnih telefona na zdravlje, diskusija među lekarima o pretnjama uzrokovanim njihovom upotrebom postoji. Elektromagnetno zračenje se koristi u medicini dugo vremena i proizvodi izuzetno dobre rezultate u otkrivanju raka, lečenju raka jetre i povećavanju apsorpcije lekova od strane mozga. Međutim, istraživanja su pokazala da radio-talasi koje emituju mobilni telefoni negativno utiču na kvalitet spermatozoida, metabolizam, a i da takođe slabe karlično područje jer smanjuju gustinu kostiju.

Istraživači sa nacionalnog instituta za nauku o zdravlju životne sredine smatraju da upotreba mobilnih telefona može povećati rizik od razvoja depresije, dijabetesa ili bolesti srca.

Otkrivamo gde ne treba držati mobilni telefon.

Zadnji džep

Nošenje telefona u zadnjem džepu pantalona je veoma pogodno. Međutim, ovo nije najbolje mesto jer ekrani reaguju ne samo na prste, već i na svaki dodir. U zadnjem džepu možete pozvati neki neželjeni broj, a takođe može uticati na bol u stomaku i nogama. Lako je zaboraviti na telefon i jednostavno ga oštetiti. Ako već morate da nosite telefon sa sobom, bolje je da strana ekrana bude okrenuta ka telu, a da zadnja strana telefona bude usmerena ka spolja.

Prislanjanje na lice

Veoma je nezdravo držati mobilni telefon blizu vaše kože. Tokom takvog razgovora, bakterije sa ekrana se prenose na lice, a elektromagnetno zračenje postaje još jače. Najpoželjnije tokom razgovora, držite telefon između 0,5-1,5 cm između uređaja i kože, a poželjno je koristiti slušalice ili spikerfon. Ako telefon ne koristite duže vreme, aktivirajte režim rada u avionu - zaustavlja elektromagnetno zračenje. Redovno menjajte strane tela na koje prislanjate telefon. Izbegavajte korišćenje telefona kada je signal slab ili kada se krećete velikom brzinom (npr. u automobilu ili vozu), jer to automatski povećava snagu zračenja na maksimum.

Ispod jastuka

Rad na telefonu u krevetu narušava prirodni ritam tela. Svetlost ekrana stimuliše ćelije mrežnjače, uveravajući telo da je dan. Osim toga, neočekivane poruke i pozivi nas mogu probuditi. Nakon dužeg vremena, efekat može biti vrtoglavica i nesanica. Ako telefon držite ispod jastuka ili blizu glave pored kreveta, nemojte to više raditi. Zašto? Dugotrajno blisko elektromagnetno zračenje uzrokuje glavobolje i vrtoglavicu. Obaveštenja koja se pojavljuju čine da se telefon upali. Spoljašnje svetlo utiče na proizvodnju melatonina. Sve to dovodi do problema sa spavanjem, što je veoma važno za telo. Pokrivanjem telefona jastukom povećavate šanse za to.

Dečja kolica

Neki istraživači kažu da je stavljanje telefona u kolica opasno za dete. Dete je izloženo elektromagnetnom zračenju koje ima opasan uticaj na njegov razvoj. To može biti uzrok takvih problema u ponašanju kao hiperaktivnost i poremećaj deficita pažnje. Generalno, upotrebu pred decom treba smanjiti jer je razvoj organa kod dece najosetljiviji na štetne efekte elektromagnetnih polja.

Na kuku

Nošenje telefona u blizini kuka slabi kosti, pa pokušajte da ograničite držanje telefona na ovom mestu.

Prednji džep

Muškarci koji ne nose torbe u većini slučajeva obično stavljaju telefon u prednji džep. Međutim, to nije zdravo. Istraživanja su pokazala da elektromagnetno zračenje telefona negativno utiče na kvalitet i količinu sperme. Što duže muškarac drži telefon u pantalonama, to je veći rizik da će njegova sperma oslabiti.

Telefon u grudnjaku

Prema nekim istraživačima, telefon u grudnjaku povećava rizik od raka dojke. Možda nije vredno reskirati?

Hladna mesta

Ako se spoljna temperatura spusti ispod nule, to se telefonu ne sviđa. Ne bi trebalo dugo da ga ostavljate napolju ili u kolima. Temperaturna razlika je veoma štetna za gedžete. Kada se uređaj vrati na toplo mesto, formira se kondenzacija, što može dovesti do problema sa unutrašnjim detaljima telefona.

Topla mesta

Visoke temperature su takođe štetne za elektroniku. Nije preporučljivo ostavljati telefon u automobilu ili na plaži. Takođe je bolje da se ne stavlja pored peći.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak