Počinje Festival filmskog scenarija

RTV 12.08.2019 11:36
Počinje Festival filmskog scenarija


Festival filmskog scenarija, 43. po redu, počinje sutra u Vranjačkoj Banji, a do 17. avgusta u takmičarskom programu biće prikazano 14 filmova.Za nagrade će se takmičiti filmovi "Kralj Petar Prvi" po scenariju Milovana Vitezovića, Petra Ristovskog i Vladimira Ćosića, u režiji Ristovskog, "Psi umiru sami" Nikole Petrovića, "Aleksandra" Saše Radojevića, "Ajvar" Ane Marie Rosi i Maje Todorović, u režiji Rosi, "4 ruže" po scenariju Balše Labovića i Vasilija Nikitovića u režiji Nikitovića.

U konkurenciji su i "Zlogonje" po scenariju Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića u režiji Raška Miljkovića, "Delirijum tremens" Gorana Markovića, "O životu i o smrti" Predraga Perišića u režiji Predraga Velinovića, "Teret" Ognjena Glavonića, "Taksi bluz" Marka Backovića i Marka Jocića, u režiji Miroslava Stamatova, "Šavovi" prema scenariju Elme Tataragić i u režiji Miroslava Terzića, "Reži" Dragana Nikolića, u režiji Koste Đorđevića, "Južni vetar" Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića u režiji Avramovića i "Pijavice" za koji su scenario napisali David Albahari, Dragan Marinković i Dušan Spasojević, a režirao Marinković.

U žiriju su Biljana Maksić, Đorđe Milosavljević, laureati Festivala filmskog scenarija, i Milan Nikodijević, nekadašnji direktor festivala.

Van konkurencije 17. avgusta će biti prikazan film "Godine u (v)etru" Daneta Stanojčića, a u okviru postfestivalskog programa, 18. i 19. avgusta "Balkanska međa" Andreja Volgina, "Između dana i noći" Andra Martinovića i "Koja je ovo država" Vinka Brešana.

Biće održana i Škola dramaturgije "Slobodan Stojanović" koju će voditi Ivan Velisavljević, proslavljeno 70 godina Jugoslovenske kinoteke uz posebnog gosta Sloboda Šijana i projekciju njegovog filma "Ko to tamo peva", predstavljene knjige "Milena Dravić ili ključ snova" Anite Panić i " O životu i o smrti" Predraga Perišića i organizovan simpozijum "TV serije i filmovi: preplitanja i ukrštanja".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak