Vučić: Neću scene iz Pariza na ulicama Beograda

RTS 11.08.2019 22:27
Vučić: Neću scene iz Pariza na ulicama Beograda


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da obezbeđenje koje je "branilo upad u zgradu Predsedništva" nije privatno, već da je reč o pripadnicima vojske, koji su, kako je rekao, samo štitili zakon uz minimalnu primenu sile.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da pripadnici protesta "1 od 5 miliona", koji su ispred zgrade Predsedništva nasilno srušili zaštitnu ogradu, i sami znaju da su kršili zakon i dodao da će od obezbeđenja tražiti da ubuduće sklone ograde dok od učesnika protesta očekuje samo da ne upadaju u zgradu na Andrićevom vencu. Predsednik je rekao da nisu tačni navodi pojedinaca da je sinoć reagovalo privatno obezbeđenje.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u Predsedništvu rekao da se mora sačuvati mir i da neće dozvoliti na ulicama Beograda scene iz Pariza.

"Uradite sve šta god želite, nemojte samo da kršite zakon i radite bilo šta na silu. Pozivam sve ljude i iz policije i vojne policije i mog neposrednog obezbeđenja, da im dopuste da mi priđu, ali nemojte da im dopustimo da izazovu krvoproliće i incidente", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je fizičko obezbeđenje, pripadnici vojske Srbije, a ne nekakvo privatno obezbeđenje, ispred Predsedništva Srbije reagovalo štiteći zakon, veoma blago, bez oružja i oruđa i uz minimalnu primenu sile, kada su demonstranti nasilno srušili ogradu i pokušali da upadnu u zgradu.

Predsednik je u obraćanju javnosti rekao da nisu tačni navodi pojedinaca da je sinoć reagovalo privatno obezbeđenje, navodeći da je reč o pripadnicima Vojske Srbije koji su čuvali zgradu i u vreme kada je Boris Tadić bio predsednik Srbije.

Vučić je pozvao pripadnike vojne policije da u narednim prilikama "ne poštuju striktno zakon" i da puste demonstrante da urade šta žele, navodeći da idući put neće ni biti obezbeđenja, sem devojaka iz vojne policije, koje će ih upozoriti da je u pitanju kršenje zakona.

"Da su preskalali ograde na Beloj kući, bili bi izrešetani", rekao je Vučić i dodao da se to u Srbiji nikada neće desiti.

Vučić je rekao da je ispred Predsedništva Srbije bilo 225 do 228 ljudi, a u šetnji od 356 do 384 ljudi, te dodao da je demonstrantima omogućeno da priđu najbliže moguće Predsedništvu, kako je u malom broju zemalja omogućeno.

Predsednik Srbije je rekao i da nije bio u Predsedništvu, a da jeste, dodao je, rekao bi obezbeđenju da ih "pusti da divljaju".

Obezbeđenje štitilo zakon 

Ljudi koji obezbeđuju objekat na Andrićevom vencu, rekao je Vučić, samo su štitili zakon, reagovali su veoma blago i rezultat poziva na upad su - dve ogrebotine.

Izrazio je uverenje da su oni, koji ne mogu da ponude ništa osim mržnje i nasilja, znaju da su se protivpravno ponašali.

"Za razliku od njih uvek smo vodili računa da demokratiju poštujemo u punom smislu reči", naglasio je Vučić.

Rekao je da je nečiji cilj da izazove sukobe, jer nemaju šta drugo da ponude i kažu, pošto nisu izgradili nijedan put, otvorili fabriku, već ih zatvarali.

"Samo da ne dopustimo da izazovu incidente, jer je to jedina mogućnost da nešto naprave. Važno je da se tenzije spuste. Moramo da sačuvamo unutrašnji mir, jer neću scene iz Pariza i drugih gradova, gde se hapsi narod", poručio je Vučić.

O aferi "Reket": Biće još iznenađenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom afere "Reket" u Severnoj Makedoniji da će biti još mnogo iznenađenja.

"Ne mešam se u pitanje drugih država. Po pitanju tužilaca i postavljanja spolja.... priče kako će to da spase sve, na kraju spaslo je Luj Viton tašnu punu para", rekao je komentarišući aferu "Reket".

Istakao je, na osnovu saznanja iz dobro obaveštenih italijanskih krugova, da će biti tu još mnogo iznenađenja.

"Zoran Zaev danas razume da sam bio u pravu kada sam govorio o određenim licima i zašto sam srećan što su ta lica daleko od Srbije i mene", zaključio je Vučić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak