Bogat program letnjih manifestacija u Beogradu

Novosti 11.08.2019 21:16
Bogat program letnjih manifestacija u Beogradu


U cilju popularisanja srpske tradicije i nematerijalnog kulturnog nasleđa, Turistička organizacija Beograda i Muzej grada Beograda predstavljaju nov turistički programKoncerti, predstave, kreativne radionice i turistički obilasci Beograda samo su deo programa manifestacija koje se ovog leta održavaju u glavnom gradu.

Među brojnim programima koje organizuje Turistička organizacija Beograda (TOB) je "Leto na Kosančiću" u okviru koga će u četvrtak i subotu, 8. i 10. avgusta, biti održani besplatni turistički obilasci Kosančićevog venca.

Tada će zainteresovani imati priliku da obiđu brojne znamenitosti, istorijska mesta i spomenike kulture u tom delu grada, među kojima su - Konak knjeginje Ljubice, Saborna crkva, Patrijaršija, najstarija kafana u Beogradu, kuća Mike Alasa, kuća Olje Ivanjicki, mesto nekadašnje biblioteke i mnoge druge, navode u TOB-u.

Preciziraju da obilazak počinje u 18.30 sati, na uglu ulica Kralja Petra i Kosančićev venac, a da od 19.30 sledi koncert Centra za hitne popravke raspoloženja.

U četvrtak nastupaju Ivan Maksimović i Jovan Milovanović sa programom internacionalne muzike, a u subotu "The Ikigai Collective" koji će svirati džez muziku domaćih i stranih autora.

Kao deo najave 15. Međunarodnog dečijeg festivala folklora "Licidersko srce - Užice 2019" 8. avgusta, u 18.30 sati, folklorne grupe iz Srbije će defilovati Knez Mihailovom ulicom i imati mini nastup.

Na Cvetnom trgu će 9. avgusta, sa početkom u 19 sati, biti održan besplatan koncert na kome će nastupiti Jovan Milovanović trio sa programom "Od bi bapa do roka".

Letnji program u Skadarliji će i ovog petka na autentičan i humoristički način, kroz pesmu, igru, anegdote, priče i skečeve, vratiti posetioce u vreme boemske Skadarlije.

U programu, koji počinje u petak, 9. avgusta, u 19 sati, na platou ispred Skadarlijske česme, učestvuju Milan Milosavljević u ulozi Branislava Nušića, Milan Tubić u ulozi Đure Jakšića, Dušica Novaković u ulozi Žanke Stokić i Ljiljana Jakšić u ulozi Skadarlijske dame.

Foto: N. Skenderija
Bogat program letnjih manifestacija u Beogradu

Glumac Bojan Hlišč će u ulozi skadarlijskog dobošara čitati Kodeks o ponašanju u Skadarliji, dok će orkestar izvesti popularne muzičke numere, navode u turističkoj organizaciji Beograda i dodaju da je program besplatan.

U cilju popularisanja srpske tradicije i nematerijalnog kulturnog nasleđa, Turistička organizacija Beograda i Muzej grada Beograda predstavljaju nov turistički program osmišljen da dočara porodičnu svetkovinu - slavu, pa će tako 11. avgusta, u Konaku knjeginje Ljubice u 14 sati, biti održan program "Srpska slava".

Tom prilikom, kostimirani glumac u ulozi domaćina dočekaće posetioce u autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice, gde će ih okupljene oko svečano postavljene slavske trpeze, upoznati sa obeležjima i simbolima slavskog rituala, uz posluženje žitom, slavskim kolačima i kafom.

Karte po ceni od 600 dinara se za taj program mogu kupiti na sajtu Muzeja grada Beograda, na sajtovima www.tickets.rs, www.enterbelgrade.rs, kao i svim prodajnim mestima Ticket Visiona (TC Ušće, Bilet servis, Arena, Dom omladine i Cvetni trg).

U okviru programa "Leto na Gardošu" biće održane predstave za decu i odrasle, kao i koncert grupe "Garavi sokak" koji je zakazan za 10. avgust u 21 sat.

U okviru "Bojčinskog kulturnog leta" 10. avgusta biti održani program "Policija u zajednici" u 17 sati i dečija predstava "Zdravo je ono pravo" u 19 sati, kao i koncert grupe "Riblja čorba", koji je zakazan za 11. avgust, u 20 sati.

Prema rečima direktora TOB-a Miodraga Popovića, Beograd je prošle godine imao više od 650 različitih manifestacija.

Popović je za Tanjug naveo da muzičke manifestacije predstavljaju značajan deo, a da je među njima svakako najveća "Beer fest", koji će ove godine trajati od 14. do 18. avgusta i u okviru koga će na četiri bine biti održano 120 besplatnih koncerata.

Istakao je da su zadovoljni posećenošću manifestacija i da je ovo peta godina kako je nastavljen značaj rast u broju posetilaca.

Kako bi sugrađani uživali u brojim manifestacijama pobrinule su se i gradske opštine, pa je tako u okviru manifestacije "Rakovičko leto", koja traje tokom jula i avgusta, opština Rakovica organizovala niz besplatnih sadržaja

Za Rakovicke mališane su svakog petka i subote do kraja avgusta organizovane besplatne kreativne radionice na više lokacija, kažu u toj opštini i dodaju da se svakog petka od 18 do 20 sati besplatan sadržaj za decu i kreativne radionice održavaju na dve lokacije - plato kod "Mekdonaldsa" na Vidikovcu i u parku japansko-srpskog prijateljstva na Miljakovcu.

Subotom od 18 do 20 kreativne radionice za najmlađe održavaju u dvorištu OŠ "Vladimir Rolović" i na platou ispred Mesne zajednice "Avala grad" u Resniku.

Za sugrađane su do kraja avgusta, svake subote od 20.30 sati, kod "Mekdonaldsa" na Vidikovcu, organizovane besplatne filmske projekcije na otvorenom popularnih domacih filmova.

Tradicionalno, i ovo "Rakovičko leto" završiće se 31. avgusta koncertom na platou preko puta opštine Rakovica, a ime izvodača još ne žele da otkriju.

Kada je reč o opštini Zemun, Nikola Rajičić iz organizacionog odbora "Zemun festa" najavljuje da će Zemunski otvoreni festival biti održan od 17. do 23. avgusta na velikom magistarskom trgu u Zemunu.

"Ovogodišnji program traje sedam dana, a osim filmova koji predstavljaju centralni događaj ove manifestacije biće održane i predstave, koncerti, velika igranka na trgu u stilu 60-tih godina prošlog veka, dok je za najmlađe pripremljen i poseban program koji se realizuje u okviru dečje zone", naveo je Rajičić.

Dodao je da će najmlađi imati priliku da učestvuju u kreativnim radionicama slikarstva i fotografije, te da će za njih biti održana i predstava "Robin Hud".

Naveo je da će se glavni program realizvati na glavnom trgu u zemunu kada će, između ostalog, biti prikazan film Pedra Almodovara "Pain and glory" koji je na kanskom festivalu osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Rajičić je istakao da je broj posetilaca festivala rastao iz godine i godinu i da se očekuje da će ove godine imati više od 10.000 posetilaca.                                                       

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak