Krvavi Kurban Bajram: Sukobi u Jerusalimu

Mondo 11.08.2019 19:58
Krvavi Kurban Bajram: Sukobi u Jerusalimu


Izraelska policija ispalila je šok bombe i gumene metke kako bi rasterala Palestince tokom sukoba ispred džamije Al Aksa u Jerusalimu.Ispred džamije su se okupile desetine hiljada muslimanskih vernika povodom Kurban bajrama, rekli su očevici.

Palestinska hitna pomoć navodi da je najmanje 14 Palestinaca smešteno u bolnice, dok izraelski Kan radio javlja da su među povređenima i četiri policajca, prenosi Rojters.

Sukob se desio kod kompleksa džamije Al Aksa koja je za muslimane treće najsvetije mesto kada su Palestinci uzviknuli: "Srcem i telom ćemo te povratiti Aksa".

Došlo je do ćuškanja i ljudi su počeli da beže kada su se začule šok bombe a dim prekrio kompleks, kažu očevici.

Policija je u saopštenju navela da je razmestila snage na lice mesta kako bi sprečila nerede i rasterala izgrednike.

Izvor: YouTube/Euronews

Za Jevreje ovo je Hramovna gora, gde su bila dva jevrejska hrama koja su srušena, nakon čega je podignuta džamija Al Aksa koja je za muslimane sveto mesto.

Zbog toga se ova lokacija dugo nalazi u središtu izraelsko-palestinskog konflikta, navodi AP.

Osim toga, za muslimane je danas počeo Kurban bajram koji se ove godine poklapa sa hebrejskim praznikom Tiša Beav, danom kada Jevreji žale zbog uništenja dva hrama.

Kako bi izbegli tenzije na ovoj lokaciji policija je zabranila pristup nemuslimanima, uključujući i Jevreje.

Na Brdu hrama, najsvetijem u judaizmu, sada se nalaze džamije Al Aksa, treća po značaju u islamu i Kupola na steni i muslimani ga zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište).

Desničari su kritikovali premijera Benjamina Netanjahua što je Jevrejima zabranjen ulaz na Brdo hrama ocenivši da je taj potez sramotan i pozvali ga da promeni odluku.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak