Pirot, svetska prestonica folklora

RTS 10.08.2019 13:50
Pirot, svetska prestonica folklora


Pirot je 15. put domaćin folklornim ansamblima iz sveta. Igrači iz večeri u veče, prezentuju svoju tradiciju i kulturu mnogobrojnoj pirotskoj publici.Izvođači tradicionalnih igara iz regiona, Evrope ali i sa drugog kontinenta, ne kriju zadovoljstvo što mogu da razmene iskustva sa kolegama, ali i da se upoznaju sa srpskim folklorom i pirotskim krajem.

"Prvi put sam u Srbiji i oduševljen sam i festivalom i atmosferom ovde. Inače, folklor je divna stvar, pet godina se time bavim i dobro je što ima mnogo mladih u Francuskoj koji poštuju tradicionalne igre", kaže Gijen iz Fancuske.

Sara koja je došla iz Provanse ispričala je da će se predstaviti veoma starom koreografijom iz južne Francuske koja potiče iz srednjeg veka.

"Veoma sam uzbuđen, mnogo emocija, novih prijatelja, novih predela... Srećan sam i što ćemo publici predstaviti tradicionalne plesove iz različittih krajeva Čilea", kazao je Sebastijan iz Čilea.

Folklorni festival u Pirotu već ima dugu tradiciju, a u međuvremenu je postao deo Svetske federacije koja okuplja najbolje ansamble i festivale.

Interesantan je i podatak da za samo četiri dana koliko traje, tu manifestaciju poseti oko 10.000 ljudi.

"Naša publika je u međuvremenu upoznala mnoge kulture,dolazili su ansambli iz raznih krajeva sveta. Sa druge strane, naš ansambl ima sve više koreografija koje i publika ovde ne poznaje, tako da smo puno toga uradili novog, interesantnog", istakao je Miško Ćirić, direktor Doma kulture u Pirotu.

Međunarodni festival folklora je sa skoro 2.500 učesnika i oko 140.000 gledalaca u proteklih 14 godina, najposećenija manifestacija u Pirotu, ali je njegova najveća vrednost popularizacija narodnih igara među mladima i očuvanje tradicije.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak