Vučić: Predstoji nam teška jesen, sve više pritisaka

Mondo 10.08.2019 13:30
Vučić: Predstoji nam teška jesen, sve više pritisaka


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jutros da Srbiji predstoji teška jesen po pitanju Kosova i Metohije.On je u intervjuu za TV Prva rekao da će postojati nekoliko aspekata teških za zemlju po pitanju Kosova - život naših ljudi tamo, ali i uzavrela atmosfera između stranaka na Kosovu, budući da će tamo biti održani izbori.

"Srpsku listu će pokušati da obore i Albanci i delom iz međunarodne zajednice, ali - ne možete da narod ubedite da glasa protiv Srbije", rekao je predsednik i dodao da se dijalog zbog izbora, ali i nametnutih taksi, sigurno odlaže.

Zbog izbora na Kosovu, očigledno da se odlaže dijalog.

"Krenuli su u utrkivanje po najglupljim pitanjima kao što su ova dokumenta - jasno je da imate pravo ako imate ličnu i kartu i sa pasošem da pređete na Kosovo. To je besmislica, ali oni koji nikad nisu imali državu a pokušavaju da je prave uvek to tako izgleda", rekao je Vučić povodom "zabrane Kosova za srpske pasoše".

Za obnovu dijaloga, kaže postoji više problema...

"Ne znate s kim da razgovarate, ni o čemu. Njihovi izbori (na Kosovu) će dovesti atmosferu kod njih do kulminacije - naravno da nas to zabrinjava. Pored toga, imate i problem snabdevanja našeg življa", rekao je Vučić.

On je ukazao i na to kako se iz Beograda posmatra situacija oko Kosova:

"Ovde je sve na nivou otpevaćemo pesmu 'Kosovo je scre Srbije, a ti Vučiću gledaj kako ćeš sve da rešiš, uz granicu koje su postavili Jeremić i Tadić", istakao je.

Upitan da li očekuje još jače pritiske sa Zapada po pitanju rešenja statusa Kosova, on je rekao da to nije pitaje roka, već pitanje sadržine.

"Pogrešno se misli da je forma bitnija od sadržine i suštine, kao i opozicija što misli da je problem što njihove glave neko ne gleda na deset kanala, već dva ii tri. Zapad pretpostavljam da će da traži ubrzanje svega, ali ne znam šta je ideja, a moju ideju su svi odbacili...Sve je više pritisaka na mene, ali i poruka videćeš na izborima ako priznaš nezavisno Kosovo", istakao je predsednik.

Povodom spekulacija u medijima da će u Srbiju doći savetnik američkog predsednika DŽon Bolton, on je rekao da misli da neće doći.

"Nisu to bile spekulacije u medijima, razmišljao je da poseti Beograd i Prištinu...Ali šta bi mogao da dobije - ko bi bio adekvatan sagovornik u Prištini?", zapitao je Vučić.

Upitan da li naše bezbednosne službe imaju informacije koje prenose mediji da "Tačijeva kriminalistička grupa" sprema napade na sever, on je odgovorio:

"Ja nemam dokaze za tako nešto, ali ne iskuljučujem mogućnost incidenata i da budem iskren to nećemo dozvoliti, neće se desiti, nećemo tolerisati napad na srpsko življe", naglasio je predsednik.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak