Uber beleži rekordan gubitak: Ostali bez 4,6 milijardi evra

BIZlife 09.08.2019 20:19
Uber beleži rekordan gubitak: Ostali bez 4,6 milijardi evra


Američka kompanija Uber, koja putem aplikacije za mobilne telefone nudi usluge prevoza, prijavila je rekordan gubitak od 4,6 milijardi evra.Takođe, njihovi prohodi su podbacili u odnosu na očekivanja Volstrita.

Takvi rezultati posledica su usporavanja rasta u osnovnoj prevoznoj delatnosti Ubera, što je prouzrokovalo da akcije kompanije padnu za šest odsto. U neto gubitak Ubera u drugom tromesečju, koji je znatno veći od 784 miliona evra gubitka u istom periodu prošle godine, uračunati su i troškovi kompenzacije od 3,4 milijardi evra koju je Uber, u vidu akcija, isplatio zaposlenima posle svoje inicijalne javne ponude na berzi.

Stopa rasta Uberovih prihoda usporila je na 14 odsto, odnosno na 2,8 milijarde evra, zaostajući tako za prosečnom procenom analitičara od 3 milijardi evra.

Prihodi u osnovnoj prevoznoj delatnosti kompanije porasli su za samo dva odsto na 1,7 milijardi evra, dok su prihodi Uberove usluge dostave hrane “Uber Eats” porasli za 72 odsto na 531 miliona evra.

Uberovi troškovi su u drugom kvartalu porasli za 147 odsto na 7,7 milijardi evra, usled naglog skoka troškova za istraživanje i razvoj.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak