Od septembra časovi srpskog za decu dijaspore u Velikoj Britaniji

Politika 09.08.2019 18:07
Od septembra časovi srpskog za decu dijaspore u Velikoj Britaniji


Nastava na srpskom jeziku, za decu srpske dijaspore, biće organizovana i u Velikoj Britaniji od naredne školske godine, 1. septembra.Administrativne procedure se privode kraju, a već je izabran i nastavnik koji putuje u tu ostrvsku zemlju.

Dr Slavica Jašić iz Sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje Ministarstva prosvete kaže da se već godinu dana radi na organizovanju nastave srpskog jezika u Velikoj Britaniji.

„Ovo je velika stvar za našu zemlju, s obzirom na to da se posle dvadeset godina ponovo organizuje nastava na srpskom jeziku u Velikoj Britaniji. Tako bismo u narednoj školskoj godini imali osnovno obrazovanje i vaspitanja na srpskom jeziku u jedanaest zemlja”, kaže Jašić za Tanjug.

Cilj osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu je razvijanje svesti o sopstvenom nacionalnom i kulturnom identitetu učenjem srpskog jezika i upoznavanjem sa najvrednijim delima srpske kulturne baštine, kao i podsticanje održavanja trajnih veza s otadžbinom.

Nastavu u jedanaest zemalja realizovaće 53 nastavnika koji se angažuju na godinu dana sa mogućnošću produženja na najviše četiri godine.

Dopunska nastava na srpskom jeziku organizuje se u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Norveškoj, Danskoj, Belgiji, Južnoafričkoj Republici, Finskoj. Austrija, gde je jaka srpska dijaspora, nema organizovanu dopunsku nastavu na srpskom.

Jašić pojašnjava da se učenje srpskog jezika organizuje na zahtev roditelja koji treba da se prijave ambasadi da žele da se za njihovu decu organizuje dopunska nastava.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak