Vozila preusmerena uz obalu, sređuju se šine i trotoar

Politika 09.08.2019 18:03
Vozila preusmerena uz obalu, sređuju se šine i trotoar


U Karađorđevoj završena većina posla na spoju sa terminusom „Pristanište” i sa raskrsnicom s Braće Krsmanović. – Trenutno se buši i uklanja stari kolovoz na neparnoj strani ulice, a obimni radovi su i ispod mostaDok je zimus i u rano proleće prilično mirovalo gradilište u Karađorđevoj, na potezu od Brankovog mosta do Pariske poslednjih mesec-dva majstori su na svakom koraku. Ukazuju i dešavanja na terenu da je radnicima zaduženim za rekonstrukciju ove ulice i Savskog keja velika motivacija 1. septembar, što je rok za završetak kolovoza i trotoara.

Kod mosta, na ukrštajima Karađorđeve sa starim delom ove ulice i Ulicom Braće Krsmanović, pre dve nedelje bila je peščana podloga i tek su se uglavljivale šine na spoju sa starom tramvajskom trasom i postavljani ivičnjaci. Juče je tu bilo potpuno drugačije. Ova raskrsnica je uveliko asfaltirana, ucrtana je horizontalna saobraćajna signalizacija, uređeno je i ozelenjeno mini-ostrvo na ukrštaju ovih ulica. Ovaj deo završene saobraćajnice već je i pušten u saobraćaj pa automobili i drugi četvorotočkaši koji su iz starog dela Karađorđeve do pre nekoliko dana nastavljali pravo ispod mosta uz neparnu stranu ulice sada skreću polulevo ka Španskoj kući, onda idu poludesno ka mostu i nastavljaju novim kolovozom ka Pariskoj. Pešaci koji se odluče za koračanje delom Karađorđeve na uglu sa Braće Krsmanovića trebalo bi da znaju da će još neko vreme gaziti po šljunku i pesku jer trotoari još nisu završeni uz novoizgrađeni kolovoz kome, čini se, treba da se naknadno doda i završni sloj asfalta.

Deo kojim su dosad automobili nastavljali ispod mosta ograđen je kontejnerima, ali postavljena je i vertikalna saobraćajna signalizacija koja ukazuje kuda vozila mogu da se kreću. Jer, najdetaljniji zemljani radovi trenutno su ispod stuba mosta, odnosno uz zgrade u Karađorđevoj najbliže mostu. Na delu gde su radovi više odmakli nameštaju se šine, a ispod samog mosta su bager i druge mašine i priprema se teren za postavljanje instalacija.

Uz neparnu stranu ulice gde se do pre neki dan odvijao saobraćaj stari asfalt većim delom je pretvoren u građevinski otpad. Tek uz same zgrade ostavljen je uzan pojas trotoara da bi pešaci mogli da prolaze, nalik pešačkom pojasu oko Trga republike. Naslednik kolovoza koji se uklanja biće trotoar, znatno širi u odnosu na onaj koji je do sada postojao na neparnoj strani Karađorđeve.

Paralelno uz ovaj posao majstori na nekoliko tačaka proveravaju i nameštaju tramvajske šine, postavljaju kaldrmu između njih, a nastavljena je i ugradnja pešačke staze od granitnih kocki od mosta ka Kapetaniji.

Vozila preusmerena uz obalu, sređuju se šine i trotoar

Savet pešacima je, ipak, da još ne pokušavaju da koriste ovu stazu jer će kod skretanja ka Beton hali, ali i dalje ka Kapetaniji i Pariskoj, naići na „slepu ulicu” – moraće da koračaju po šljunku i zemlji jer staza još nije dovršena. Ko se nađe na strani Karađorđeve bližoj obali ne treba da računa ni na pešački prelaz iscrtan kod Kapetanije jer građevinska ograda zasad blokira prelaz na drugu stranu ulice. Zato je najbolje da se prolaznici i dalje drže kakvog-takvog, ali i dalje postojećeg trotoara na neparnoj strani ulice. Kada je reč o već uređenom delu pešačke staze, iako je ona na prvim slikama koje su se pojavile na društvenim mrežama delovala preusko, uživo je jasno da je ona ipak dovoljno široka da mogu da se mimoiđu prolaznici iz različitih smerova. Jedina zamerka je što su pojedini stubovi namešteni nešto više ka unutrašnjosti staze i mogu da budu smetnja pešacima.

I u drugom, početnom delu Karađorđeve, na uglu sa Pariskom, trenutno vrvi od majstora koji su uglavnom usredsređeni na zemljane radove, instalacije, šine... Na odvajanju Karađorđeve ka okretnici „Pristanište” najveći deo grubih radova je okončan. Tramvajski spoj, odnosno asfalt i šine kojima je ulica povezana sa ovim terminusom, već je postavljen. U tom delu je ostalo da se obave fini, završni radovi.

Majstorisanje počelo krajem novembra 2018.

Majstorisanje u Karađorđevoj počelo je krajem novembra i konzorcijum koji predvodi „Energoprojekt” ima rok od 425 dana da taj posao završi, odnosno do kraja januara. Kada je reč o kolovoznom delu, čini se da prvi septembarski dan za završetak svih tih radova neće biti doveden u pitanje.

Onda ostaje da se u toku zime potpuno preuredi i Savski kej od mosta do Beton hale. Kako Karađorđeva ulica dobija nove detalje, sve više deluje da će i izgledati kako ju je sa kejom zamislio arhitekta Boris Podreka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak