Paprene cene paradajza: Evo kada će pojeftiniti

Mondo 09.08.2019 15:12
Paprene cene paradajza: Evo kada će pojeftiniti


Cena povrća i voća usred leta prilično su visoke. Posebno je skup paradajz, a evo zbog čega i kada se očekuje da će cena pasti.Na Gradskoj tržnici u Jagodini, najvećoj u Pomoravlju i tom delu Srbije, cena paradajza je u poslednjih pet dana porasla za čak 70 dinara. U zavisnosti od kvaliteta, košta između 80 i 140 dinara za kilogram.

Cena ovog voća je na beogradskim pijacama oko 200 dinara, dok čeri-paradajz košta i do 450 dinara.

Visoka cena tog povrća za ovo doba godine prouzrokovana je ovogodišnjom kasnom berbom.

Stručni savetnik za semenarstvo u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Adam Takač kaže da će paradajza u ponudi biti više od sredine avgusta i da će pojeftiniti bar četiri puta u odnosu na sadašnju cenu, jer stiže iz bašta na otvorenom polju.

On je za Betu rekao da su biljke paradajza krajem proleća i početkom leta bile izložene nepovoljnim vremenskim prilikama, niskim temperaturama, visokoj vlazi, pa zatim naglim visokim temperaturama zbog čega cvetovi na prvom i drugom nivou cvetne grane nisu oprašeni, a rod se odmetnuo tek na trećem i četvrtom nivou.

"Klimatski uslovi pomerili su vegetaciju za dve nedelje pa će paradajza biti više i pojeftiniće četiri do pet puta u odnosu na sadašnju cenu od 15. do 20. avgusta", rekao je Takač.

Dodao je da su bele žile koje se čestio nalaze u pradajzu posledica previsokih temperatura i nedostakaa kalcijuma i magnezijuma.

Idelna dnevna temperatura za paradajz je, prema njegovim rečima, od 25 do 27 stepeni Celzijusa, a noćna do 14 stepeni, a takvih je do sada bilo malo.

Takač je rekao da će ove godine biti loš prinos pasulja i ako nije zalivan biće prepolovljen rod, dok je paprika u dobrom stanju, ali će takođe kasniti rod.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak