Skandal trese MKD: Boki 13, tužilac i korupcija u fokusu makedonske javnosti

B92 09.08.2019 11:30
Skandal trese MKD: Boki 13, tužilac i korupcija u fokusu makedonske javnosti


Makedonska javnost burno je reagovala nakon što je italijanski portal "Istina" (La Verita) objavio video snimak u vezi sa slučajem "Reket".Na snimku je makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 optužen da je iznudio novac od biznismena Orce Kamčeva da šefica makedonskog Specijalnog tužilaštva Katica Janeva, zauzvrat, ne bi podnela zahtev za produženje njegovog pritvora.

Snimak je napravljen 20. februara, a već 4. marta Kamčev je oslobođen na osnovu odluke Krivičnog veča Vrhovnog suda u predmetu "Imperija", koji vodi Specijalno tužilaštvo u Severnoj Makedoniji. 

 Na video snimku sa vidi kako šoumen Bojan Jovanovski i Zoran Milevski izlaze iz kuće biznismena Orce Kamčeva sa torbom punom evra, a kako navodi "La Veritas" čuje se razgovor Jovanovskog i Kamčeva o predmetu "Imperija" koji je u nadležnosti Specijalnog javnog tužilaštva i tužioca Katica Janeva.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE navode da je snimak ključni dokaz o "o zločinačkom udruživanju sudija, tužilaca, političara koji su godinama harali u državi i ucenjivali".

Lider VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski je rekao da premijer Zoran Zaev štiti aktere ovog slučaja, te kriminal uopšte, jer on potiče iz redova njegovih saradnika, prenosi Plusinfo.

Podsetio je da je Janeva upravo izbor Zaeva.

Iz vladajučeg Socijaldemokratskog saveza premijera Zaeva uzvraćaju da je reč o unapred pripremljenom scenariju koji bi, kako navode, trebalo da poništi pravnu državu i integracije u EU i NATO.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju u Skoplju, koji je pokrenuo predmet "Reket", nisu ni potvrdili, ni demantovali da im je poznat objavljeni video materijal i da ga poseduju kao dokaz.

"Svi dokazi koje Osnovno javno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju poseduje u vezi ovog predmeta će biti prezentovani tokom eventualnog sudskog postupka. Predmet je u fazi istrage na koju se radi u kontinuitetu u cilju obezbeđivanja dokaza", izjavili su za MIA iz tog tužilaštva.

Javni tužilac Ljubomir Joveski je izjavio da snimak koji poseduje "La Verita" u vezi sa predmetom "Reket" ne potiče od tužilaštva, te da niko ne može da ugrozi istražni postupak.

Ukoliko dođe do sudskog postupka, objašnjava Joveski, sve dokaze i video materijale tužilaštvo će prezentovati kao dokazni materijal.

Na pitanje da li će specijalni tužilac Katica Janeva, koja se pominje u objavljenom snimku, biti pozvana na razgovor, on ističe da se u tužilaštvo pozivaju svi, kao i da će biti pozvana sva lica koja su neophodna u ovoj istrazi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak