Srbija se 'crveni': Tropski talas je stigao i donosi ozbiljno upozorenje

Blic 07.08.2019 16:44
Srbija se 'crveni': Tropski talas je stigao i donosi ozbiljno upozorenje


U Srbiju je stigao najtopliji talas do sada te temperature danas u pojedinim delovima zemlje dostižu i do 38 stepen Celzijusa, a većina građana spas od vrućine traži po debelim hladovima, bazenima ili kupalištima, a neki od njih se rashlađuju u prolazu na fontanama.Paklene vrućine u počele i trajaće narednih 15 dana. Pored visokih temperatura, tropsko vreme nosi opasnost od dehidratacije i čitav niz drugih problema, ali i visoko UV zračenje, na koje često ne obraćamo previše pažnje. Srbija je danas ušla u "crvenu UV zonu" i to je podatak koji bi trebalo da shvatimo ozbiljno.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je tabelu na kojoj se vidi da će biti visok i vrlo visok indeks UV zračenja u Srbiji za danas, sutra i petak. Tako će najveći deo zemlje počev od danas biti u crvenoj, a nešto manji u narandžastoj zoni.

Vrednosti UV zračenja u naredna 3 dana

U Beogradu vrednost zračenja danas iznosi 7, a sutra i u petak 8, što će glavni grad danas uvrstiti u narandžastu, a sutra i prekosutra u crvenu zonu. U Novom Sadu je situacija za nijansu manje alarmantna, te će danas i sutra grad biti u narandžastoj zoni sa vrednošću zračenja od 7, ali će već u petak preći u crvenu zonu, kada će vrednost zračenja biti povećana na 8.

Prognoza UV indeksa 
Prognoza UV indeksa

U Nišu je prognoza zračenja slična kao u Beogradu, te se danas i sutra očekuju vrednosti od 8 i crvena zona, dok će u petak ovaj grad na jugu Srbiji biti u naranžastoj zoni sa vrednošću od 7.

Kako je već napomenuto, značajan broj gradova u našoj zemlji nalazi se u crvenoj zoni sa vrlo visokom vrednošću zračenja od 8 do 9, a među njima su, između ostalog, Požega, Sjenica, Kruševac, Leskovac, Dimitrovgrad, Vranje...

Šta znače crvena i narandžasta boja UV indeksa?

UV indeks obeležava se u nekoliko boja - zelena, žuta, narandžasta, crvena i ljubičasta. Boje nisu slučajno odabrane i svaka od njih je jasno upozorenje na šta treba obratiti pažnju.

Vrednosti UV zračenja F
Vrednosti UV zračenja

Zelena - Ovo bojom obeležava se indeks vrednosti od nula do dva. To su najniže vrednosti u tabeli, a kada je UV na tom novou smatra se da zaštita nije potrebna.

Žuta - Vrednosti obeležene žutom bojom su tri do pet. Preporuka je da se u tom slučaju potraži hlad i nosi šešir prilikom izlaska na sunce. Takođe, trebalo bi koristiti zaštitnu kremu.

Narandžasta - Kada UV indeks dostigne nivo od šest ili sedam, obeležava se narandžastom bojom. Pretporuke za ovaj nivo zračenja iste su kao i za žuti novo zračenja.

Crvena - Kada indeks UV zračenje pređe osam, smatra se vrlo visokim i obeležava crvenom bojom. Ova boja je na snazi do broja deset, a savet je da se kod ovako visokih zračenja izbegava izlazak napolje u najtoplijem delu dana od 11 prepodne do 16 popodne, kao i da se obavezno zaštiti koža, što kremama sa visokim faktorom zaštite, što laganom odećom (poput lana) sa rukavima.

Ljubičasta - Najviši i najopasniji nivo zračenja. Kada u tabeli vidite ovu boju, to znači da je UV zračenje prešlo 11. Sve prethodno nabojane mere zaštite se preporučuju, uz obavezan dodatak kao što su sunčane naočare i šešir.


Ko je najugoženiji?

Pored dece, od sunčevih zraka naročito treba da se zaštite i osobe svetlije puti, kao i oni koji u porodici imaju nekoga ko je imao melanom ili neki od kožnih karcinoma, odnosno osbe koje su tome podložne. Kada je visoko UV zračenje, na sunce ne bi trebalo da izlaze ni osobe koje imaju mnogo mladeža, osobe sa atipičnim mladežima, kao i oni koji već imaju promene na koži.

Preporuka broj jedan za sve, bilo da imaju problem sa kožom ili ne, je da koriste kreme sa visokim faktorom zaštite i izbegavaju direktno izlazak napolje tokom najtoplijeg dela dana.

Takođe, važna je i hidratacija kože, kako lica, tako i tela, a posebno nakon izlaganja suncu jer tada dolazi do isušenja kože.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak