'Kako vam drago' za početak 'Nišvil teatarskog festivala'

RTS 04.08.2019 20:15
'Kako vam drago' za početak 'Nišvil teatarskog festivala'


Premijerom predstave „Kako vam drago“ Vilijama Šekspira u režiji Nikite Milivojevića u Nišu je otvoren „Teatarski festival“, pod okriljem „Nišvil džez festivala“. U takmičarskom delu biće prikazano 11 predstava iz celog sveta.Prva predstava koju je „Nišvil“ uradio u svojoj produkciji pokazala se kao pravi potez. Šekspirov komad Kako vam drago reditelj Nikita Milivojević realizovao je sa ansamblima Niškog i Kruševačkog pozorišta. Ova romantična komedija obiluje bogatim scenskim pokretom i muzikom.

„Pronašao sam neku vezu između džeza i predstave, najviše po nekom osećanju što je džez nešto što podrazumeva dosta improvizacije, dosta mašte. Čini mi se da je i ovaj Šekspirov tekst kao neka partitura, na koju možete da džezirate, da mnogo improvizute i mnogo maštate“, objasnio je reditelj Nikita Milivojević.

Niška publika mogla je da vidi samo deo ulične predstave Selebrejšn of lajf, norveške pozorišne trupe „Stela polaris“.

„Za mene je kao san što sam došao ovde. Kada je naš ansambl počinjao bili smo veoma inspirisani filmovima Emira Kusturice i muzikom Gorana Bregovića, a i dan-danas koristimo te pesme u nastupima“, otkriva reditelj Per Spildra Borg.

„Nišvil“ je na ovogodišnjem festivalu producirao još dva predstave. „Teatarski festival“ u okviru „Nišvil džez programa“ radi već tri godine i postao je prvi ambijentalni festival u našoj zemlji.

„U Srbiji ne postoji ambijentalni festival koji koristi više od jedne ili dve scene, a mi ove godine koristimo sedam scena. Pravimo scene što u Banovini, što na mostu, amfitetaru ili baš ovde gde sada sedimo gde će se jedna predstava igrati“, istakla je Maja Mitić, umetnička direktorka „Nišvil teatra“.

U subotu su na programu još dve premijere. Reč je o komadima Kiri i Klodel u režiji Ivana Jovića i Ćerke u režiji Džil Ginšhald iz Velike Britanije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak