U manastiru Krušedol sećanje na stradale i prognane u akciji 'Oluja'

RTS 04.08.2019 20:12
U manastiru Krušedol sećanje na stradale i prognane u akciji 'Oluja'


Državna manifestacija posvećena sećanju na sve stradale i prognane Srbe povodom 24. godišnjice "Oluje" ove godine održava se u Krušedolu na platou ispred manastira, na Fruškoj Gori. Prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, prognani Srbi.Manifestacija pod nazivom "Oluja je pogrom" počela je minutom ćutanja za sve stradale.

Okupljenima je prikazan kratak dokumentarac o proterivanju Srba, a zatim se u ime izbeglih obratila Milica Jurić, koja je u vreme "Oluje" imala devet godina.

"Nema sela, kuće, Krajine. Sve je nestalo u jednoj noći. Deda mi je rekao da nikada nije sanjao Srbiju već Liku", rekla je Jurićeva.

Ona se potom zahvalila Srbiji u kojoj je, kaže, njena porodica našla slobodu.

Prethodno je parastos svim žrtvama služio patrijarh srpski Irinej.

Manifestaciji prisustvuju i predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, brojne visoke zvanice, Srbi izbegli tokom "Oluje".

Ranije danas je u organizaciji Udruženja raseljenih parastos žrtvama "Oluje" služen u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

U Hrvatskoj u Donjem Lapcu je održan komemorativni skup u organizaciji Srpskog nacionalnog veća i uz učešće Inicijative mladih za ljudska prava. Parastos je služen i u Markovcu kod Knina, kao i u drugim pravoslavnim hramovima u Hrvatskoj.

Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje Republike Srpske Krajine počela operaciju "Oluja", u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000. 

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo potpuno napušten i prethodno žestoko granatiran Knin, u kojem je pre "Oluje" živelo više od 90 odsto Srba. 

Sa teritorije Republike Srpske Krajine krenuo je talas izbeglica u kojem je bilo više od 200.000 ljudi. 

U nastavku akcije u BiH, operacijom "Maestral", hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika iz Bosne i Hercegovine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak