Ispred MUP-a u Bukureštu stotine cipela za nestalu decu

B92 04.08.2019 18:14
Ispred MUP-a u Bukureštu stotine cipela za nestalu decu


Građani Bukurešta ostavili su oko 200 pari cipela ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije kako bi skrenuli pažnju na slučajeve nestale dece.Ostavljene su cipele, igračke, sveće i knjigu "Ukradeno dete" Jana Mekivena.

Organizatori, Nacionalna liberalna partija (PNL) u Bukureštu, kažu da su hteli da ukažu na činjenicu da tragedija u Karakalu kada je ubijena 15-godišnje devojčice koja je prethodno kidnapovana, "nije izolovan slučaj". 

Ispred zgrade MUP-a stotine pari cipelica i knjiga "Ukradeno dete"

Nedavno ubistvo Aleksandre Makesane (15) izazvalo je bes javnosti, jer policija nije pravovremeno reagovala na njene telefonske pozive da je kidnapovana.

Ispred zgrade MUP-a stotine pari cipelica i knjiga "Ukradeno dete"

Policija je imala problema da locira devojku, jer su koristili pogrešnu tehnologiju, a tražila je i nepotrebne naloge za pretres, kada je pronašla kuću muškarca koji ju je kidnapovao. U međuvremenu je i ministar policije podneo ostavku.

Građani su se okupili u 11:05 u vreme kada je Aleksandra Makesanu prvi od tri puta pozvala policiju, prenosi Ađerpres.

Stotine cipela ispred MUP-a u Bukureštu zbog nestale dece

Predsednica gradskog odbora PNL Violeta Aleksandru rekla je da je neophodno raditi na profesionalizaciji u rešavanju slučajeva nestalih osoba.

Reč je o specijalnim situacijama za koje je neophodan određen nivo obuke, rekla je ona i dodala da je potrebno uraditi evaluaciju policijskog sistema.

Organizator skupa Danijel Čiungu upozorava da se 400 nestale dece se ne pronađe svake godine.

"Mnogi mladi ljudi napuštaju Rumuniju, oni su ili kidnapovani ili obmanuti i vode ih u druge zemlje gde ih iskorišćavaju ili zloupotrebljavaju. To je veliki problem za Rumuniju što ne može da zaštiti svoje građane. O ličnoj bezbednosti svakog građanina ne može da se pregovara", rekao je on.

Prema zvaničnim podacima, u Rumuniji je prošle godine nestalo 4.000 maloletnih lica od kojih je 3.600 pronađeno.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak