ISKLJUČITE ovu Facebook opciju

Mondo 04.08.2019 17:49
ISKLJUČITE ovu Facebook opciju


Najveća društvena mreža ponovo u centru pažnje zbog špijuniranja.



Verovali ili ne, Snouden je ponovo govorio za pojedine medije i ovog puta je opet ponovio da nas Facebook non-stop špijunira.

Verujemo da ovo nikom nije čudno, jer društvena mreža ja napravila toliko propusta u poslednje dve godine, da samo neko ko živi pod kamenom ne zna da Facebook to zaista čini. Ipak, dobro je znati da neke stvari možemo da učinimo težim za špijuniranje i isključimo ih.

Recimo, sinhronizacija kontakata bi trebalo odmah da bude isključena i na vašem uređaju, na svim vašim uređajima, ukoliko je ostala uključena. Problem je u tome što na mnogim nalozima Facebook sam po sebi ovu opciju sinhronizacije imenika ostavlja uključenom, a korisnici toga nisu ni svesni. Facebook tako non-stop češlja vašu listu kontakata, pravi vaše veze s njima i predlaže vam kontakte hteli vi to ili ne i u drugim aplikacijama - Instagram, WhatsApp, Messenger i drugim aplikacijama iz Facebook ekosistema.

Čak i da isključite opciju sinhronizacije u Instagram aplikaciji, recimo, a ona ostane aktivna u Facebook aplikaciji - i dalje ćete biti predmet skeniranja i mreža će vam predlagati nove kontakte tj. prijatelje vaših prijatelja, sa kojima još uvek niste prijatelji, a imate neke zajedničke stvari.

Sinhronizacija liste prijatelja tj. kontakata iz telefona služi i za prikazivanje reklama, ali i za praćenje putem svih aplikacija, koje Facebook ima pod svojom kapom, objašnjava Mashable.

Da biste isključili sinhronizaciju kontakata kliknite na tri crte gore desno, a onda i Settings and Privacy opciju. Još jednom klik na Settings i skrol skroz do dole, do opcije Media and Contacts. Odmah je ispod istoimeni meni - Media and Contacts - i u njemu treba da isključite Continuous Contacts Upload.

Uradite to na svim uređajima na kojima imate Facebook aplikaciju ili veb.

Isključite sinhronizaciju kontakata i u aplikaciji Messenger, Instagram i WhatsApp na vrlo sličan način. U Messenger-u klik na vaš profil gore levo, pa na People. Opcija Upload contacts mora da bude na Off.

Instagram je malo zapetljaniji. Idite na svoj profil, pa na tri crte gore desno. Spustite se na Podešavanja, a onda i u opciju Nalog. U okviru nje se nalazi Sinhronizacija kontakata, pa uđite tu. Opcija Povežite kontakte, odnosno klizač pored nje morate pomeriti ulevo, da bude siv, ne plav.

Uradite sve ovo i u aplikaciji WhatsApp i podsećamo još jednom - na svim uređajima na koristite Facebook, Messenger, Instagram i WhatsApp.

Ako su vam kontakti bili sinhronizovani

Ako vam je opcija sinhronizacije kontakata u nekoj od aplikacija bila uključena - izbrišite kontakte sa Facebook servera, koje ste tokom vremena sinhronizovali s mrežom i svim njenim aplikacijama. Za Facebook pratite OVAJ LINK, a za Messenger platformu OVAJ.

Pregledajte šta sve tu ima i ne zaboravite da kliknete na Delete all Contacts!

Sad ste makar malo bezbedniji na svim ovim aplikacijama i nalozima, jer ako Facebook nastavi da prati vaše kontakte i posle ovoga - čini to nelegalno i stvar je zbog koje, ako se dokaže može ozbiljno da odgovara…


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak