Otvoren 33. Filmski festival Herceg Novi

Blic 03.08.2019 19:11
Otvoren 33. Filmski festival Herceg Novi


Mira Banjac, jedna iz plejade legendarnih jugoslovenskih glumica, sinoć je pred punim gledalištem Kanli kule otvorila 33 Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film FestivalToplo veče prvog avgusta, zanosan prostor Kanli kule i uzvik "Festival je otvoren" koji su sa scene uputile žene filmski stvaraoci predvođene Mirom Banjac, vatromet, prepuno gledalište i burni aplauzi označili su početak 33. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala, koji se do 7. odvija  u nekoliko selekcija i na više lokacije u gradu a pod sloganom "Cjeli dan na filmu".

Prethodno, Zoran Živković, poslovni direktor manifestacije, uručio je Miri Banjac nagradu "Milan Žmukić" za doprinos kinematografiji i afirmaciju festivala.

 - Časna nagrada koja nosi ime jednog časnog čoveka koji je stub ovog festivala – Milana Žmukića. Zato, ova nagrada zaslužuje da joj čuvamo čast i dostojanstvo i ja se nadam da će tako i biti - rekla je Mira Banjac i naglasila da je Herceg Novi zaslužio ovakav festival.

Potom je, praćena dugim, burnim pljeskom dlanova, dodala:

- Pitaju se da li nam trebaju festivali? Da, nasušno nam trebaju! Želim vam dobro zdravlje. Hvala vam što ste odvoliji vreme da provedete ove divne trenutke u ovom divnom gradu, od onih potrebnih, ali svakidašnjih briga koje svi mi imamo. Počastite sebe kulturom, lepim trenucima, koji nisu baš svakidašnji. Moram da kažem da mi je čast što sam deo filma koji će otvoriti ovaj festival. Bilo mi je lepo raditi ga.

 33. Filmski festival Herceg Novi 

Festival je otvorio film "Grudi" Marije Perović, interesantna aktuelna filmska priča koja prati sudbine tri žene, nekada nerazdvojne gimnazijske drugarice koje se sreću na proslavi godišnjice mature u Nikšiću. Na ovaj ili onaj način telesnost i grudi, između ostalog, obeležavaju njihove živote, jedna od njih suočena je i sa ozbiljnim zdravstvenim problemom...

Sutradan, na konferenciji za medije, gde se nezvanično moglo čuti i da je manifestaciju otvorilo lepši deo čovečanstva,  na novinarsko pitanje koje se ticalo na momenat ličnog u filmu i utica kinematografije ovih prostora sedamdesetih godina, rediteljka je kazala da bez elementa ličnog gotovo nema filma a da su sedamdesetih neki veliki reditelji taj element uneli u film osvajajući nove slobode i dosežući velike domete.

- Za lično je potrebna posebna vrsta hrabrosti. (...) Da mogu imala bi ove godine u vreme sedamdesetih i osamdesetih, kazala je Marija Perović koja slovi za izuzetno renomiranog stvaraoca crnogorske kinematografije.

Film  "Grudi" je prožet i duhovitošću, a posebno zanimljivu ulogu njihovog druga i četvrtog uz triling, ispostaviće se gotovo sudbonosno bitnog za svaku od njih (odlično) je odigrao Vojin Ćetković koji je na konferenciji za novinare rekao da emocije vezuju likove, ali da sve skupa nadilazi muško - ženske odnose...

- Ljubav, empatija, toplina jeste zapravo ključna u ovom filmu, koji smo snimali u atmosferi topline iako je u Nikšiću bilo hladno.

 33. Filmski festival Herceg Novi 
33. Filmski festival Herceg Novi

Na konferenciji za novinare govorili su i glumci Dubravka Drakić, Marija Škaričić, Predrag Bjelac... A na otvaranju festivala publici su se obratili i ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić koji je istakao da film, kao umjetnčka sila, sam po sebi podstiče napredak "ne samo umjetnosti, već i individualne misli, utiče na širok krug onih koji ne pripadaju grupi filmskih stvaralaca, glumaca, uopšte učesnika u kreiranju tih posebnih, magičnih vidika ka prostranstvima za koja možda nismo bili ni svjesni da su nadomak naše mašte, misli i osjećanja."

Uz filmove crnogorske i regionalnih kinematografija u takmičarskom programu festival obuhvata i selekciju studentskih ostvarenja kao i aktuelne svetske naslove a 7. avgusta ga, uz svečanu dodelu nagrada, zatvara južnokorejski "Parazit".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak