Bilans nevremena: Vetar čupao stabla, grad lomio sve pred sobom, munje sevale, ima povređenih

B92 03.08.2019 10:44
Bilans nevremena: Vetar čupao stabla, grad lomio sve pred sobom, munje sevale, ima povređenih


Dve osobe povređene su u mestu Vlasina kod Surdulice kada je grom udario u drvo i oborio ga na njih, javio je RTS.Posle udara groma, stablo se srušilo na Zorana J. (54), koji je zadobio teške telesne povrede kičme, i Nadicu J. (48), koja je lakše povređena.

Zbog posledica nevremena koje je juče popodne zahvatilo Srbiju, u Lučanima je zakazana sednica štaba za vanredne situacije, a u opštini Blace proglašena je vanredna situacija gde su bez struje ostala skroro sva sela a grad je uništio letinu.

 U opštini Blace olujni vetar čupao je drveće i odneo krov sa zgrade Doma zdravlja a billo je i oštećenih automobila, objavio je RTS.

Tokom jednosatnog olujnog nevremena koje je zahvatilo Kruševac vetar je čupao stabla iz korena i nosio crepove i lim sa krovova.

Dvojica muškaraca zadobila su lakše povrede, načinjena je znatna materijalna šteta, a polomljene grane i debla mogu se videti svuda po gradu.

Prema dosadašnjim podacima iz kruševačke Bolnice jednom muškarcu je crep pao na glavu, dok je drugi zadobio povredu glave kada je pao na terasi, obojica su zbrinuta i reč je o lakšim povredama.

Nezapamćeno nevreme pogodilo je ariljski kraj, obilna kiša sa olujnim vetrom nosila je sve pred sobom, a grad veličine pesnice opustošio je sela i odneo letinu.

Grad je najveću štetu napravio u ariljskom selu Virovo.

Olujno nevreme praćeno gradom veličine kokošijeg jajeta napravilo je ogromnu materijalnu štetu u selima opštine Požega. Prema rečima predsednika opštine Đorđa Nikitovića najteža situacija je u selima Lopaš, Prilipac, Pilatovići, Gorobilje i Milićevom Selu.

"Nevreme je trajalo skoro 10 minuta bez prestanka, grad je padao takvom silinom da je došlo do oštećenja stambenih objekata i vozila a šteta na poljoprivrednim kulturama je ogromna. Trenutna situacija u selima pogođenim gradom je najblaže rečeno katastrofalna", kazao je za RINU predsednik opštine Požega.

Grad veličine kokošijeg jajeta koji je juče u desetominutnom nevremenu padao na teritoriji opštine Lučani, najveću materijalnu štetu pričinio je u MZ Donja Kravarica, ističe predsednik opštine Milivoje Dolović.

On je u izjavi za RINU kazao da su komisije za procenu štete na terenu i da će se tokom današnjeg dana tačno znati kolika je materijalna šteta na stambenim objektima i u na poljoprivrednom zemljištu.

“Trenutno sa sigurnošću možemo da kažemo da je u MZ Donja Kravarica više od 50 stambenih objekata oštećeno”, zaključuje Dolović.

Inače, u opštini Lučani je još uvek na snazi vanredna situacija koja nije ukidana od katastrofalnih poplava koje su ih zadesile u junu mesecu ove godine.

U toku su popravke u Pirotu posle oluje koja je u petak poskidala krovove s nekih zgrada i čupala drveće u gradu i na okolnim putevima, rekao je Beti koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije Sreten Savov.

Majstori popravljaju jednu stambenu zgradu u strogom centru Pirota, u Ulici Branka Radićevića, s koje je sinoć oduvan gotovo čitav krov koji je pao na parkirane automobile, ali niko nije povredjen.

"Na putu ka selu Barje Čiflik vetar je polomio nekoliko stabala drveća pa su ekipe tokom noći čistile put, leteli su i limeni krovovi s pojedinih objekata pored pruge ka Belom polju, ali železnički saobraćaj nije ugrožen",rekao je Savov.

"Ekipe su stalno na terenu. Čiste se putevi i javne površie u gradu od drveća koje polomljeno", rekao je Savov.

Štab zasad nema informacija o štetama na usevima i u voćnjacima.

U Srbiji ce danas biti promenljivo oblačno i svežije, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a više padavina se očekuje u centralnim i jugoistocnim krajevima, saopštio je RHMZ. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak