Prednosti minimalizma: 7 razloga da se oslobodite viška nameštaja

City magazine 02.08.2019 15:12
Prednosti minimalizma: 7 razloga da se oslobodite viška nameštaja


Moto minimalizma je „Manje je više“. Ovaj pravac je nastao kao umetnička forma inspirisana japanskom kulturom, a vremenom je počeo da se primenjuje u arhitekturi i dizajnu.Minimalizam nije samo pravac u umetnosti, arhitekturi i dizajnu, to je i način života. Zapadna kultura je posvećena potrošnji, gomilanju bespotrebnih stvari koje se koriste nekoliko puta i bace, dok se, sa druge strane, na dalekom istoku Japanci odlučuju za što manje garderobe i nameštaja kako bi svoje vreme posvetili stvarima do kojih im je zaista stalo. Time se rukovode i dizajneri enterijera baveći se minimalizmom, koji veliku pažnju posvećuju prirodnom svetlu, beloj boji, elegantnoj rasveti i slobodnom prostoru. Čak i ako niste pristalica minimalizma, pogled na prednosti ovakvog uređenja doma će vas momentalno podstaći da sredite kuću.

1. Pametna kupovina

Oslobodite se nepotrebnih stvari, jednostavno ih bacite, a to će vas u budućnosti naterati da ne kupujete stvari za koje znate da vam neće biti potrebne duže vreme. Time ćete započeti svesniju i kvalitetniju kupovinu.

2. Veća ekonomičnost

Ova stavka kao i prethodna, takođe povećava efikasnost troškova.  Dok trošite manje na nepotrebno, više novca će vam ostati za ono što vam je zaista važno.

Minimalistički enterijer

3. Život će vam postati ispunjen

Smanjivanjem kupovine, imaćete više vremena da se posvetite drugim aktivnostima, kao što su: sport, druženje sa prijateljima ili čitanje knjiga.

4. Više prostora u vašem domu

Ukoliko se oslobodite viška nameštaja, prostor koji će se otvoriti u vašem domu će vas iznenaditi, a to će vam stvoriti osećaj prostranstva.

5. Bolje ćete se osećati

Ako oslobodite prostor od starih stvari koje retko kad koristite, u trenutku bacanja imaćete osećaj zadovoljstva i sreće.

Minimalistički enterijer

6. Lakše i brže sređivanje

Manje stvari takođe podrazumeva da ćete lakše očistiti dom. Kada uklonite prašinu sa police, vi više nećete morati da pomerate beskonačan broj malih predmeta koji vam bespotrebno oduzimaju dragoceno vreme.

7. Osećaj slobode

Ograničena kupovina polako će vam omogućiti da se oslobodite nepotrebnih želja koje vas samo prisiljavaju da trošite, a pritom vas i udaljavaju od stvari koje su vam zaista važne u životu.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak