Male tajne velikog Pariza

Novosti 02.08.2019 14:57
Male tajne velikog Pariza


Besplatna letnja šetnja kroz glavni grad francuske - manje poznate atrakcije u gradu svetlosti.



NEPOZNAT grad se najbolje upoznaje pešice, a naročito Pariz čiji je skoro svaki kutak bio mesto na kojem se odigrao neki važan istorijski događaj. Od kraljevskih parkova, do pijaca, daleko od gužve turista na Jelisejskim poljima, u Luvru i ispred Ajfelovog tornja, treba obuti patike i krenuti u šetnju manje poznatim mestima. Pariz je veoma skup grad, ali u njemu postoje i atrakcije koje možete da obiđete i potpuno besplatno.

Prelepi park Tiljeri iz 17. veka je uvek u senci Luvra, pored kojeg se nalazi. Treba krenuti u suprotnom pravcu ka Trgu Konkord, na kojem se odigravala drama Francuske revolucije odnosno egzekucije giljotinom. Obelisk je donet iz Luksora 1830. godine i čini ovaj trg lepšim od Bastilje koji je prepun automobila.

Ostrvo Sen Lui je "utočište" za kuće bogataša, a turisti mogu samo da se dive arhitekturi iz 17. i 18. veka. Kod Botaničke bašte se nalazi i Prirodnjački muzej, kao i zoo-vrt i odlično je mesto za porodice.

Most Aleksandar Treći je otvoren 1900. godine u vreme Svetske izložbe održane u Parizu u čast ruskog cara. Tokom dana ovo je ključna veza između desne i leve obale Pariza.

Kanal San Martin je zanimljiv, jer je to bilo poslednje utočište hipika u ovom gradu. Napoleon je ovim kanalom dovodio pitku vodu, a sada se ovde nalaze najzanimljiviji kafići i restorani Pariza. Turisti mogu da se provozaju brodićem ili se fotografišu pored grafita.

Palatu Firstenberg je izgradio kardinal, a turistima je ovo mesto zanimljivo jer se u njemu nalazi muzej posvećen slikaru Eženu Delakroa. Najstariji trg Vosk je prelep park i savršeno mesto za piknik, dok je trg Republike najveći u gradu i nedavno potpuno rekonstruisan. Ovde se nalazi statua Marijane (simbola Francuske Republike).

Kej Volter duž leve obale Sene je najšarmantniji deo grada, jer se ovde mogu videti čuvene tezge prodavaca knjiga i slika sa pogledom na Notr Dam. Najveća otvorena pijaca u gradu je D'Alma (ili Pijaca predsednika Vilsona) u 16. arondismanu sredom i nedeljom. Tezge su prepune lokalne hrane i dobro mesto da se nešto prezalogaji.

Ulica Sen Žak je jedna od najstarijih u Parizu i postoji još od vremena kada je ovo bio rimski grad, a u srednjem veku su odavde hodočasnici kretali na put za Galiciju. Ulica seče Sorbonu, tokom dana je prepuna studenata i odlično mesto za šetnju. Isto važi i za ulicu Rozije koja je bila deo nekadašnjeg jevrejskog kvarta, a sada je pešačka zona sa šik buticima.

Na trgu Ren Vivijani treba obratiti pažnju na bagrem, jer je to zvanično najstarije drvo u Parizu koje je posadio dvorski baštovan Žan Robin 1601. godine!  


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak