'1 od 5 miliona': Preporuke stručnog tima su crvena linija, ili to ili bojkot

N1info 01.08.2019 22:16
'1 od 5 miliona': Preporuke stručnog tima su crvena linija, ili to ili bojkot


Jedan od organizatora protesta Jedan od pet miliona Srđan Marković izjavio je danas da sastanak vlasti i dela opozicije nisu bili pregovori i da dijaloga nema dok se ne usvoje 42 tačke Stručnog tima protesta.Srđan Marković, jedan od organizatora protesta '1 od 5 miliona', izjavio je u Danu uživo TV N1 da su 42 preporuke stručnog tima za fer izborne uslove crvena linija ispod koje se ne sme ići, i da ukoliko one ne budu ispunjene u narednih mesec dana, opozicija treba i zvanično da objavi da će bojkotvati izbore koji bi trebalo da se održe 2020. godine.

Marković je rekao da se na susret predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka ne može gledati kao na pregovore o izbornim uslovima, jer je to bio okrugli sto na kojem su, prema njegovim saznanjima, i jedna i druga strana samo prezentovale kako vide aktuelnu situaciju.

"Što se tiče nas, pregovora nema o ove 42 tačke koje je dao stručni tim. Ukoliko se preporuke ne usvoje u narednih mesec dana - bojkot. Jedine stvari o kojima može da se pregovara je nešto više od ove 42 tačke ili sama implementacija 42 preporuke", poručio je Marković.

Dodao je i da su predstavnici opozicije, prema njegovim saznanjima, na okruglom stolu na FPN-u upravo branili pomenute preporuke stručnog tima.

Kako je objasnio 42 preporuke su samo osnova i nešto što vlast može brzo da implementira. Ukolko do toga ne dođe u narednih mesec dana, organizatori protesta "1 od 5 miliona" će 1. septembra pozvati na bojkot parlamentarnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine.

Upitan šta će se desiti ukoliko se političke stranke ne odazove pozivu na bojkot, Marković je podsetio da su predstavnici opozicije potpisali Sporazum sa narodom i da građani od njih očekuju odgovornost.

"Držite se onoga što ste potpisali! Građani hoće da se uhvate za reč političara i da mu veruju", rekao je gost Dana uživo.

Marković je podsetio da su organizatori protesta prethodnih osam meseci predstavnike vlasti pozivali na dijalog i nailazili na konstantno odbijanje. Zato najnoviju inicijativu u vidu održavanja okruglih stolova o izbornim uslovima vidi kao zakesnelu i "šargarepu" da bi se opozicija odvukla od bojkota.

Dodao je da organizatori protesta, ipak, podržavaju dijalog, jer je on neophodan u društvu koje je polarizovano. "Naša obaveza su protesti, a posao političara je da pregovaraju", kazao je Marković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak