Prestonica pod budnim okom sigurnosnih kamera

Politika 01.08.2019 22:09
Prestonica pod budnim okom sigurnosnih kamera


Do kraja iduće godine glavni grad će pokrivati oko 2.000 uređaja za snimanje. – Nema narušavanja privatnosti, obećava ministar StefanovićDo kraja 2020. godine u glavnom gradu biće postavljeno ukupno 2.000 sigurnosnih kamera. Ipak, građani ne treba da strahuju zbog eventualnog narušavanja privatnosti i slobode kretanja jer će samo mali broj ljudi imati pristup podacima koje beleže budne elektronske oči.

Objašnjavajući novinarima razloge za postavljanje sve više bezbednosnih kamera, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović podsetio je da je do sada u Beogradu instalirano oko 180 novih uređaja, a da je plan da ih do kraja sledeće godine bude ukupno 2.000 kamera, što je deo projekta „Siguran grad”. Ministar je naveo i da su do sada uglavnom zamenjene kamere koje su 2009. godine postavljene za potrebe Univerzijade jer su ta mesta imala potrebnu infrastrukturu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Stefanović je rekao da građani ne treba da strahuju zbog novih kamera, ističući da je mogućnost pristupa podacima koje prikupe ograničena i da je ima mali broj ljudi, uz šifru. Kada je reč o projektu „Siguran grad”, Stefanović podseća da je pokrenut u skladu sa sporazumom o strateškom partnerstvu sa Kinom, što su uradile i neke druge zemlje, među njima i Britanci. On kaže i da je Srbija tražila da se za kriptovanje pobrine naš sektor i da sve bude implementirano u rešenje koje nudi „Huavei”, pa postoje višestruki načini zaštite da niko spolja ne bi mogao da pristupi mreži.

Ministar Stefanović istakao je da za pet godina, koliko je na čelu policije, nije bilo proboja u baze podataka MUP-a, niti je neko „skinuo” neki podatak. Objasnio je da će sigurnosne kamere biti korišćene za nadzor saobraćajnica, javnih površina, ulaza i izlaza iz Beograda, te da će i samo saznanje da policija ima mogućnost da na lak i brz način identifikuje počinioca nekog krivičnog dela delovati destimulativno. Inače, dodao je ministar, prema zakonima o javnom okupljanju i o javnom redu i miru, snimanje na javnom mestu je dozvoljeno i svaki građanin može to da radi.

Zaštićen sistem

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da uporedna analiza u gradovima koji koriste sistem bezbednosnih kamera, među kojima je i London, pokazuje da upotreba savremenih tehničkih sistema u velikoj meri smanjuje stopu kriminala – od razbojništva i džeparenja do najtežih krivičnih dela. Podsetio je da su srpski stručnjaci razvijali sistem koji je dobijen od kompanije „Huavei”. Taj sistem omogućava prepoznavanje biometrijskih crta lica, što može biti korisno pri upoređivanju s fotografijama. Svi podaci su kriptovani i nalaze se na serverima MUP-a kojima nije moguće pristupiti sem fizički.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak