Trampov novi mirovni plan za Bliski istok

Novosti 01.08.2019 13:12
Trampov novi mirovni plan za Bliski istok


Predsednik SAD će na skupu u Kemp Dejvidu izraziti podršku palestinskom političkom entitetu, ali ne i za državuAmerika, navodno, planira konferenciju sa arapskim liderima u Kemp Dejvidu, pre parlamentarnih izbora u Izraelu 17. septembra, kada bi predsednik SAD Donald Tramp predstavio svoj plan za izraelsko-palestinski mir. Pozive na konferenciju uručiće Trampov visoki savetnik i zet Džared Kušner tokom posete Bliskom istoku ove nedelje.

Tramp će na skupu izraziti podršku palestinskom političkom entitetu, ali ne i za državu, kao i za palestinsko prisustvo u istočnom Jerusalimu, ali ne i da to bude njihov glavni grad. Palestinski predsednik Mahmud Abas, međutim, podržava osnivanje nezavisne Palestine s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Namera je, navodno, da se finalizuje ekonomski deo plana kojim se predviđaju investicije od 50 milijardi dolara za Palestince i u okolne zemlje u kojima žive palestinske izbeglice. Ne očekuje se da Netanijahu bude pozvan u Kemp Dejvid, jer bi njegovo prisustvo odvratilo neke arapske lidere da se odazovu.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak