Katastrofa ogromnih razmera: Bukte milioni hektara šuma u Rusiji

B92 01.08.2019 11:58
Katastrofa ogromnih razmera: Bukte milioni hektara šuma u Rusiji


U poslednja 24 sata požari u ruskoj oblasti Irkutsk zahvatili su još 7.300 hektara, čime se površina zahvaćena vatrom povećala na više od 720.000 hektara.Ruska služba za zaštitu šuma saopštila je ranije da je u teško dostupnim područjima zapaljeno oko 2,8 miliona hektara šuma, a da su najveći požari prijavljeni u regionu Jakutija, gde je goreo 1,1 milion hektara šuma, zatim u oblasti Krasnojarsk, oko milion hektara, te Irkutsk, prenosi Tas.

U gašenju učestvuje 2.700 osoba sa oko 390 komada opreme.

 Inače, jutros su iz Krasnojarska poslata dva vojna transportna aviona iljušin Il-76 od kojih svaki može da nosi 42 tone vode, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Oni su poleteli ka autonomnom okrugu Evenk, koji je udaljen oko 500 kilometara od Krasnojarska.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da se očekuje da ruska vlada izradi planove za osnivanje centra za gašenje požara kako bi se pratila situacija, sprečavali šumski požari i preduzimale hitne mere za njihovo gašenje.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da dim od požara ugrožava više od 800 naselja u 38 okruga u Sibiru i na dalekom istoku, kao i da je trenutno najgora situacija u Jakutiji, Krasnojarsku i Irkutsku.

Medvedev je na sastanku sa regionalnim vlastima u Čiti rekao i da će se pratiti zagađenje, a da će zdravstveni radnici pratiti zdravstveno stanje lokalnog stanovništva.

Istovremeno, on je naložio Ministarstvu za vanredne situacije, Saveznoj agenciji za šume, lokalnim i regionalnim vlastima da se poštujju regulative o bezbednosti i da se obezbedi dovoljno vatrogasnih ekipa i opreme u naseljenim oblastima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak