Hitlerova 'jazbina' postaje turistička 'atrakcija'

B92 01.08.2019 11:49
Hitlerova 'jazbina' postaje turistička 'atrakcija'


Nekadašnji tajni štab Adolfa Hitlera u Poljskoj, takozvana "Vučja jazbina", biće obnovljen kako bi privukao više turista.Hitler je između 1941. i 1944. godine proveo 850 dana u velikom, tajnim kompleksu pre nego što se povukao u svoj bunker u Berlinu.

Šumsko gazdinstvo Srokovo, koje je zaduženo za "Vučju jazbinu", sada obnavlja nekadašnje Hitlerovo utočište. Portparol gazdinstva Sebastijan Trapik rekao je da radnici ulažu svaku napor da se kompleks "održi zbog ozbiljnosti i poštovanja prema istorijskoj istini". 

Hitlerova 'jazbina' postaje turistička 'atrakcija'

 Kritičari tvrde da bi "neosetljive atrakcije, poput amaterskih predstava sa kostimima nacističkih uniformi, mogu da od ove lokacije stvore neku vrstu sumornog Diznilenda".

Trapik je istakao da im je prioritet rekonstrukcija scene bombaškog napada u "Vučjoj jazbini", uključujući simbolične figure u prirodnoj veličini osoba koje su prisustvovale tom događaju.

Hitlerova 'jazbina' postaje turistička 'atrakcija'

"Vučja jazbina" je poznata i po tome što je nekoliko nacističkih oficira tu pokušalo atentat na Hitlera 20. jula 1944. godine. Od eksplozije bombe poginule su četiri, a ranjeno je više od 20 osoba.

Zaverenici na čelu sa pukovnikom (grofom) Klausom Šenkom fon Štaufenbergom vrlo brzo su uhapšeni i pogubljeni.

Nacisti su aktivirali ogromne količine eksploziva kako bi uništili bunkere i druge instalacije "Vučje jazbine" pred dolazak sovjetske Crvene armije u januaru 1945. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak