Huavej: U SAD na 'crnoj listi', u Kini 'patriotski izbor'

RTS 30.07.2019 20:25
Huavej: U SAD na 'crnoj listi', u Kini 'patriotski izbor'


Prodaja „Huavejovih“ uređaja i dalje raste uprkos američkim zabranama, i to na više od 58 milijardi dolara u prvih šest meseci ove godine.Kompanija „Huavej“ je saopštila da je prihod za prvu polovinu 2019. godine porastao za oko 23 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. 

„Huavej“ prodaje više telekomunikacione opreme od bilo koje druge kompanije na svetu, prenosi cnn.com.

„Naš rad odvija se neometano uprkos američkim ograničenjima. 'Crna lista' je imala određeni uticaj na naš razvoj, ali sve je pod kontrolom, mada se objektivno i dalje suočavamo sa teškoćama“, izjavio je, u ime kompanije „Huavej“, Ljang Hua.

Prodaja „Huavejovih“ pametnih telefona raste – povećana je za 24 odsto, na 220,8 milijardi juana (32 milijarde dolara) tokom prve polovine 2019. godine. Ipak, Kako je naveo Ljang, kompanija je izgubila položaj na tržištima izvan Kine“.

Američka ograničenja uzrok su neizvesnosti za odnose kineskog giganta sa ključnim partnerima, uključujući „Gugl“ i mobilne operatore koji prodaju njegove pametne telefone.

„Huavej“ pametni telefoni imaju „Guglov“ operativni sistem Android, bez koga su manje atraktivni za korisnika van Kine.

Trenutni „Huavejovi“ pametni telefoni, poput vodećeg "mate 20 X", koriste usluge kompanije „Gugl“. Ipak, kako Ljang kaže, na Sjedinjenim Državama je da odluče da li „Huavej“ može nastaviti da koristi „Guglov“ softver na telefonima koji će se tek pojaviti na tržištu.

„Huavej“ razvija vlastiti operativni sistem. Ali iz kompanije su ponovili da bi radije koristili usluge i softver „Gugla“, ako je to moguće.

„Huavejovi“ prizvodi sve su dominantniji na domaćem, kineskom tržištu, navodi se u istraživanju kompanije „Kanalis“. 

„Stavljanje 'Huaveja' na crnu listu Sjedinjenih Država izazvalo je neizvesnost kod kupaca u inostranstvu, ali u Kini se ubrzanje potražnje nastavilo. Osnovna strategija kompanije oslanja se na ulaganje u širenje mreže i privlačenje potrošača koji su trenutno korisnici proizvoda i usluga rivala“, rekao je analitičar kompanije „Kanalis“, Mo Đa, prenosi cnbc.com.

U maju je Trampova administracija stavila „Huavej“ na takozvanu crnu listu entiteta, kojima se nalaže posedovanje posebne licence za rad.

Američki zvaničnici tvrdili su da bi rad kompanije mogao da predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost, dok su iz „Huaveja“ negirali da imaju veze sa bilo kojim oblikom špijunaže.

„Maloprodajni partneri kompanije 'Huavej', reklamiraju proizvode pozivajući se na patriotski izbor“, navedeno je u izveštaju kompanije „Kanalis“.

S druge strane, iz „Epla“ su izvestili o smanjenoj potražnji u Kini početkom godine, ali su naveli i ukupno poboljšanje na tržištu u poslednjem kvartalu. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak