VARLjIVO je leto ove, 2019. godine. Smenjuju se tropske vrućine, monsunske kiše, uraganski vetrovi, a vi radite i pitate se gde da se izmaknete za vikend, i ne znate ni da li vam je potreban kupaći kostim ili kišobran. Topla preporuka je - Palić.

Drugo najstarije letovalište u ovom delu Evrope, koje je navršilo 174 turističke godine (starija je samo Opatija), nudi sve ono zbog čega je vredno pobeći iz gradske vreve: mir, cvrkut ptica, 30 kilometara uređenih staza za šetnju i svež vazduh. Nažalost, još uvek ne i kupanje, ali i na tome se uveliko radi.

Peške ili biciklom, prolazeći kroz stoletne drvorede, platane, imate i mogućnost da upoznate istoriju nekada mondenske meke Austrougarske iz sredine 19. veka, kroz impozantna zdanja hotela "Park" (1862), "Male gostione" (1865), hotela "Jezero" (1905), "Velike terase", "Muzičkog paviljona", "Ženskog i muškog štranda" (sve 1912), koji su svi građeni u duhu klasicizma. Keramički ćupovi iz, u to vreme čuvene, fabrike "Žornaj", dva su od tri preostala primerka (samo je devet napravljenih), i ponosno podsećaju na tu istoriju. Četiri boje koje sadrže kuće iz tog vremena - žuta, boja trule višnje, zelena i plava, pune vam oči, a pogled vam stalno beži ka mnogobrojnim tablama.

Mlađi ne znaju da su prve moderne olimpijske igre održane na Paliću 16 godina pre onih u Atini - 28. avgusta 1880. Lajoš Vermeš je bio školski drug Pjera de Kubertena, osnivača olimpijskih igara, i njegova bista, staza trkača od pre 139 godina i napuštena kula kazuju koliko je istorijsko bogatstvo koje Palić poseduje.

Posle šetnje kroz istoriju, dok zamišljate kako orkestar svira valcer, možete otići i do zoo-vrta u srcu Palića, ali se i iznervirati što Titova vila propada jer plaća danak restituciji. Potom ćete ogladneti. Tu je "Riblja čarda", sa ribljim čvarcima i fiš-paprikašem, ali i najstarija kafana na Balkanu "Mala gostiona", koja 150 godina u ponudi ima supu od morke i juneći perkelt, uz nezaobilazni kaberne fran vinarije "Dibonis", pa sataraš ćus, šomle galuške, palićke palačinke, kao i mnogobrojni restorani i hoteli uz samo jezero, koji će vam pomoći da se osećate blaženo.

Mir sa "ukusom" prošlih vremena, zdrav san i buđenje uz ptičice, vratiće vam snagu za novih pet radnih dana.

RAJ ERGELE "KELEBIJA"

KAD vas konj pogleda, vreme stane, ljubav plane, duhovni mir zavlada. Ako ne verujete piscu ovih stihova, kad dođete na Palić ne smete propustiti posetu ergeli "Kelebija", vlasnika Milenka Aleksića.

Odmor na Paliću sa šmekom prošlih vremena

Na 25 hektara, upoznaćete raj za konje, preko 70 lipicanera, prelepih uzvišenih životinja, među kojima magarci, paunovi, patke, morke i guske služe samo kao dekor. Na jednom mestu imate ergelu, čist vazduh, ali i muzej opreme, zaprežnih kola. Tu možete da se slikate u poštanskoj kočiji, ali i kraj čuvenih pogrebnih kola iz filma "Ko to tamo peva". Da probate domaći džem od kajsija, tek napravljen...