Odloženo lansiranje prvog slovenačkog satelita

Radio 021 26.07.2019 19:56
Odloženo lansiranje prvog slovenačkog satelita


Lansiranje prvog slovenačkog nanosatelita "Trisat" u orbitu, planirano za 9. septembar, odloženo je zbog neuspelog lansiranja rakete "Vega" kompanije "Arianspejs", koja je trebalo da preveze stelit u orbitu.
Nakon što evropska kompanija za istraživanje svemira "Arianspejs" 11. jula nije uspela da lansira raketu "Vega" iz kosmičkog centra u Francuskoj Gvajani, datumi svih planiranih lansiranja su pomereni.
 
"Još se rade analize, a prema propisima, neće biti lansiranja dok ne bude utvrđeno šta nije bilo u redu", rekao je vođa projekta "Trisat" Istok Kramberger za slovenačku agenciju STA.
 
Kramberger nije mogao da kaže kada bi moglo doći do lansiranja slovenačkog satelita, ali je dodao da bi, prema nezvaničnim informacijama, to moglo da se dogodi krajem oktobra.
 
"Trisat" je razvijen na Fakultetu za elektrotehniku i kompjuterske nauke u Mariboru u saradnji sa slovenačkom kompanijom "Skajlabs". Nakon što je sastavljen i testiran na mariborskom fakultetu početkom ovog meseca, satelit je transportovan u Delft u Holandiji, gde je spojen sa lansirnom platformom.
 
Cela konstrukcija je zatim trebalo da bude transportovana u češki grad Brno kako bi bila spojena sa ostatkom tovara male svemirske letelice Evropske agencije za istraživanje svemira.
 
"Mi smo još u Holandiji i pripremamo se za moguće promene plana. Ako lansiranje bude zakazano za oktobar, neće biti potrebno dodatno punjenje baterija satelita. Ako bude dužih odlaganja, moraćemo ponovo da punimo baterije i obavimo tehničke provere", naveo je Kramberger.
 
"Trisat" može da pravi multispektralne fotografije Zemlje u kratkotalasnom infracrvenom spektrumu.
 
Satelit, težak oko pet kilograma, nalaziće se na visini od 500 kilometara u heliosinhronoj orbiti.
 
Među pedesetak satelita koje će "Vega" poneti u orbitu nalazi se i slovenački satelit "Nemo HD", koji je razvio slovenački Centar za izuzetnost za svemirske nauke i tehnologije Vesolje-SI.
 
"Nemo HD" je težak oko 65 kilograma i moći će da proizvodi visoko definisane panhromatske i multispektralne fotografije i video-zapise Zemlje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak