U automobilu parkiranom na suncu u Zagrebu izmerena temperatura koju niko ne može preživeti

B92 26.07.2019 17:19
U automobilu parkiranom na suncu u Zagrebu izmerena temperatura koju niko ne može preživeti


Kako piše hrvatski portal Index.hr, autoklub "Maksimir" izmerio je u parkiranom automobilu u Zagrebu temperaturu od čak 74 stepeni Celzijusa.Upravo visoka temperatura u automobilu u Hrvatskoj je već odnela prvu žrtvu, a brojni vozači javljali su se lekarima zbog simptoma toplotnog udara, navodi dalje Index.hr.

Kako se još navodi, temperatura od 74 stepena Celzijusovih smrtonosna je za sve živo što se nađe u automobilu, a ta vrednost zabeležena je u četvrtak u 15 sati u automobilu parkiranom na suncu, dok je u hladu temperatura bila nešto viša od 33 stepena.

Stoga je autoklub "Maksimir" na svojoj internet stranici objavio šta se događa s ljudima i automobilima na putovanju leti, kad mnoge nesmotrenosti u vožnji mogu dovesti do rizičnih situacija.

Ekstremno visoke temperature, slojevi prašine na motoru, pomešani s ostacima ulja mogući su uzroci zapaljenja automobila, kažu u tom autoklubu, zaključujući da "čistoća leti sprečava nastanak većih šteta na vozilu".

U Hrvatskoj se dosad nisu sprovodila ispitivanja temperature u vozilima, a u drugim zemljama pokazalo se da temperature u zatvorenom parkiranom automobilu na suncu mogu dostići.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak