Ambiciozni planovi JDP-a

Politika 26.07.2019 12:03
Ambiciozni planovi JDP-a


Akcenat je na skupštini Unije teatara Evrope, koja će biti održana u oktobru u ovoj kući, kada se očekuje dolazak eminentnih inostranih pozorišnih poslenikaJugoslovensko dramsko pozorište, sudeći po ambicioznim planovima, neće imati predaha u narednom periodu. Samo što je u Budvi premijerno izvedena predstava „Selestina” Fernanda de Rohasa u režiji Milana Neškovića, koju je ova pozorišna kuća realizovala u koprodukciji s Grad teatrom, uprava JDP-a je saopštila nove ambiciozne planove. Akcenat je, svakako, na skupštini Unije teatara Evrope, koja će biti održana u oktobru u JDP-u, a na kojoj se očekuje dolazak eminentnih inostranih pozorišnih poslenika. Tu je i početak rada na novoj predstavi „Mnogo buke ni oko čega” Vilijama Šekspira u režiji Ive Milošević, ali i brojna gostovanje u zemlji, regionu, Rusiji…

– Jugoslovensko dramsko pozorište je član najznačajnije teatarske organizacije od 2006. godine. Skupština Unije teatara se održava dva puta godišnje u nekom od pozorišta koja su članovi i tada su prisutni predstavnici svih velikih teatara. Naše pozorište je do sada bilo domaćin dva takva skupa. Na Skupštinama UTE donose se odluke, razmenjuju ideje i prave partnerstva. Govori se o problemima s kojima se suočavamo. To je i prilika da naši prijatelji iz različitih pozorišta Evrope pogledaju predstave s repertoara JDP-a – kaže za „Politiku” Tamara Vučković Manojlović, direktora JDP-a.

Ovu teatarsku kuću uskoro čeka i novi susret s ruskom publikom, najpre u Moskvi, a zatim i u Sankt Peterburgu. Predstava „Tako je (ako vam se tako čini)” u režiji Jagoša Markovića biće izvedena krajem septembra na sceni Malog teatra u Moskvi, na kojoj su prošlog maja gostovali s predstavom „Unosno mesto”, u režiji Egona Savina.

– Uspostavljena je dugoročna saradnja s teatrom Mali u Moskvi. Očekujemo njihovo gostovanje na sceni JDP-a tokom 2020. godine. Razmena predstava u narednoj godini očekuje nas i s teatrom Aleksandrinski, a nakon toga sledi i razmena umetnika što je dogovoreno u Sankt Peterburgu na sastanku s umetničkim direktorom Valerijem Fokinom u maju. Pored saradnje s ovim najvećim i najznačajnijim ruskim pozorištima, u 2020. razmenićemo i predstave s jednim od najstarijih i takođe najznačajnijih kineskih pozorišta iz Pekinga, na čijoj sceni smo gostovali 2015. godine – kaže direktorka JDP-a.

Na pozov Valerija Fokina i teatra Aleksandrinski, Tamara Vučković Manojlović bila je gost na otvaranju Pozorišne olimpijade, koje je održano 15. juna u Sankt Peterburgu. Tom prilikom, direktorka JDP-a je na sastanku s Valerijem Fokinom, umetničkim direktorom teatra Aleksandrinski, dogovorila dugoročnu saradnju koje će početi 2020. godine. Početak saradnje podrazumeva razmenu predstava, a nastaviće se razmenom umetnika. Jugoslovensko dramsko pozorište je još davne 1956. gostovalo na brojnim scenama u Rusiji i nekadašnjem SSSR-u, ali sada prvi put uspostavlja saradnju s teatrom Aleksandrinski.

Tokom nedavnog boravka u Sankt Peterburgu Tamara Vučković Manojlović se sastala i s Tatjanom Arkhipovom, direktorkom Boljšog dramskog teatra – Tovstonogov, s kojom je takođe dogovorena saradnja. Detalji saradnje s teatrom koji nosi ime reditelja koji je u JDP-u 1981. postavio komad „Tri sestre” biće preciziran u narednom periodu.

Ono što je takođe lepa veste jeste da je JDP bogatiji za tri nova mlada glumca: Milicu Gojković, Joakima Tasića i Miodraga Dragičevića. Kada je hit predstava JDP-a „Vrat od stakla” Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića u pitanju, zanimljiv je podatak da je od premijere 5. oktobra 2018. do 16. juna 2019. godine, kada je izvedena poslednji put u ovoj sezoni, odigrana 34 puta samo na matičnoj sceni pred prepunom salom. Za ovu predstavu vladalo je veliko interesovanje još pre premijere, a prve reprize bile su rasprodate za svega nekoliko dana pa je napravljena lista čekanja da bi svi zainteresovani mogli da dođu do karte. Na svakom od 34 izvođenja sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Broj onih koji prate rad JDP-a na društvenim mrežama iz dana u dan se uvećava pa tako na „Tviteru” imaju više od 6.000 pratilaca, zajednica JDP-a na „Fejsbuku”broji više od 15.500 ljudi, a profil na „Instagramu” prati blizu 9.000 ljudi.

U prethodnom periodu završena je i dugo očekivana administrativna priprema za Teatar „Bojan Stupica”. Naredni korak je izrada glavnog projekta i početak realizacije.

Jugoslovensko dramsko pozorište se tokom 2019. priključilo evropskom projektu UNART, koji okuplja mlade umetnike i autore širom Nemačke. U ovom projektu učestvuju najznačajnija nemačka pozorišta, a nosilac projekta je Talija teatar iz Hamburga. Od sledeće godine u JDP-u počinje rad na ovom značajnom projektu, a ova kuća otvoriće vrata mladim umetnicima koji će imati priliku da rade na aktuelnim temama i svoj rad, zajedno s kolegama iz Nemačke, predstave tokom 2020. u teatrima učesnicima projekta.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak