U Karađorđevoj šine, na Trgu kocka u prvom planu

Politika 26.07.2019 11:55
U Karađorđevoj šine, na Trgu kocka u prvom planu


Na Topličinom vencu pre svega se radi u Parku vojvode Vuka, a u Kraljice Marije i 27. marta montiraju se stubovi, instalacije i betonski elementi. – Sve ovo treba da bude gotovo do 1. septembraKada je u avgustu prošle godine počelo preuređenje Trga republike, a u novembru i rekonstrukcija Karađorđeve i Savskog keja, oba ova posla oročena su na oko 420 dana. Posle Trga, a pre Karađorđeve, počelo je i pretvaranje Topličinog venca u pešačku zonu, a polovinom juna bageri su zagrebali i u 27. marta i Kraljice Marije. Rok za završetak svih ovih radova prvobitno nije bio identičan, ali što zbog preklapanja rekonstrukcija, a što zbog sve učestalijeg negodovanja Beograđana koji mesecima žive u saobraćajnom kolapsu, gradski oci su nedavno obećali da će se majstorisanje na ovim saobraćajnicama završiti do 1. septembra. Jedino su ograde, ne graditeljske već u obećanjima, stavljene za Karađorđevu i ulice od Ruzveltove do Zoo vrta.

Za Karađorđevu nadležni su napomenuli da je 1. septembar dan za završetak uređenja saobraćajnice, ali ne i keja. Kada je reč o tri kilometara ulica ka Zoo vrtu, misli se na preuređenje 27. marta i Kraljice Marije do 1. septembra, a ostatak poteza će se raditi do kraja decembra. Ali i ono za šta je kao rok naveden septembar, sugrađanima baš ne deluje da će biti okončano do tada. Mada, ako se gradilišta zagledaju malo detaljnije, trebalo bi dati šansu majstorima.

Kocka do kocke – Trg republike

Ako se na račun nekog gradilišta u prestonici poslednjih meseci svalio gnev žitelja Beograda, to je svakako Trg republike. Njegov nevelik centralni pločnik preuređuje se od kraja prošlog avgusta i prvo obećanje nadležnih bilo je da će pešački deo biti sređen do proleća i da će radovi 24 časa biti snimani. Proleće je došlo i prošlo, kamere sada ne rade, a u međuvremenu je zapelo. Prvo zbog arheoloških ostataka, onda zbog povremenih blokada opozicije, ali i zbog očiglednog višemesečnog malog broja radnika na gradilištu, što je bila i najveća zamerka Beograđana. Gnev je rastao, a da bi se koliko-toliko smirio nadležni su rešili da se uporedo sređuje pločnik i kolovoz. Tek tada su usledile muke jer je potpuno ukinut saobraćaj preko Trga. Kako su došli vreliji dani, tako je na platou i oko njega porastao broj radnika. Scene poslednjih nekoliko sedmica konačno su malo ubedljivije. Napokon se privodi kraju višemesečno popločavanje, „kockaju” se kamenom podlogom Kolarčeva, Vasina, Makedonska i Francuska, uređuju se polako i trotoari... Još samo da ponovo protutnje trole.

Topličin venac – asfalt, ploče, protest, drugačiji park

Početak pretvaranja Topličinog venca u pešačku zonu minulog septembra obeležio je protest. Jedan od više njih. Glavni razlog bilo je nezadovoljstvo žitelja ovog dela grada što se njihov kvart pretvara u pešački koridor. Prvi protesti nisu toliko zazvečali pa se pretvaranje ovog venca u oazu za pešake u toku zime i proleća odvijalo bez većih problema, ali kao i drugi radovi – prilično polako. Da neće sve biti glatko žitelji Varoš kapije, uz podršku opštine Stari grad, pokazali su proletos kada su blokirali radove na uglu sa Čubrinom. Posle pronalaženja zajedničkog jezika sa gradskim ocima radovi su nastavljeni. Ali negodovanje je dovelo do jedne velike promene. Umesto po ideji arhitekte Borisa Podreke, Park vojvode Vuka biće sređen prema izmenjenom projektu – pre svega sa više zelenila. Na Topličinom vencu upravo je ovaj park trenutni centar rekonstrukcije – rade bageri, radnici zaduženi za zelene površine i oni koji uređuju nove staze. U ostalom delu ove nove pešačke zone treba još da se precizno urede pločnici oko drvoreda, ali i da se kompletno sredi Čubrina – Topličin venac.

Od mosta do Pariske – ka novoj tramvajskoj trasi

Na prste dve ruke jedno vreme su mogli da se prebroje i majstori zaduženi za rekonstrukciju Karađorđeve i Savskog keja. Ali, već duže slika je drugačija. Trenutno veća grupa majstora uređuje ivičnjake, trotoare i budući kolovoz kod Španske kuće i Braće Krsmanovića i oko stubova mosta. Tu se nova trasa tramvaja uklapa sa starom. Na prvi pogled deluje da se nije mnogo odmaklo i da je ovaj deo Karađorđeve i dalje veliki peščani bazen. Ali to je samo prvi pogled. Na drugi, jasno je da se slika znatno promenila poslednjih nedelja jer je buduća saobraćajnica počela da dobija konkretnije obrise. Druga veća grupa majstora radi na samim šinama koje su od mosta ka Pariskoj dobrim delom već postavljene. Ti majstori postavljaju kamenu kocku između šina, ali i popločavaju trotoar bliže obali. Treća grupa koja majstoriše najbliže Pariskoj trenutno namešta preostali deo šina.

Od Ruzveltove do Takovske – stubovi, beton, cevi...

Dosta posla predstoji u ulicama 27. marta i Kraljice Marije u kojima je obnova počela pre nešto više od mesec dana. Cela ta trasa je raskopana, na velikom delu ovog poteza postavljeni su betonski elementi i novi stubovi, ali iz julskog ugla teško je zamisliti da će od 1. septembra tim ulicama ponovo prolaziti autobusi, tramvaji i automobili. I ovo gradilište je vrlo živo, majstora je na sve strane, ali veći deo novog kolovoza i dalje je na nivou zemljanih radova, a brundanje bagera je svakodnevna melodija stanovnika ovih ulica. Osim što se postavljaju novi stubovi, trenutno se kopaju i kanali i postavljaju nove cevi i uređuju druge instalacije. Na prvi sloj asfalta sačekaće se, ali kako je 1. septembar i dan kada počinje škola i kada se mnogi vraćaju na posao, motivacije izvođačima neće manjkati.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak