Vujanović: Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi, neka uđu u Vladu

RTS 26.07.2019 11:16
Vujanović: Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi, neka uđu u Vladu


Bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović navodi da Srbi nisu ničim ugroženi u Crnoj Gori, te da je to čista socijalna demagogija, prenosi RTCG.Filip Vujanović navodi da se očigledno pravi "velika graja oko pozicije Srba u Crnoj Gori, koja se potpuno nerealno prikazuje".

"Nisu Srbi ničim ugroženi u Crnoj Gori, to je čista socijalna demagogija. Ja mislim da je najbolji model za pomirenje u Crnoj Gori da srpske stranke uđu u Vladu", poručio je Vujanović.

Dodaje da je najviše za srpski narod uradila Narodna stranka, u kolaciji "Da živimo bolje".

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je najveći deo imovine prepisan u vlasništvo SPC dok je on bio na čelu Vlade, Vujanović je u emisiji "Živa istina" rekao da ne zna, prenosi RTCG.  

"Iskreno da kažem, ja to ne znam. Ja mislim da svi ti upisi koji su vršeni na temelju nevaljane dokumentacije pravno nemaju nikavog značaja. To što je upisano u katastre, ako nije uz valjan dokaz, nema nikakve vrednosti. Ja ne znam uopšte kako su se upisivali, nisam se bavio time", objasnio je Vujanović.

Govoreći o tome da li je njegova Vlada na bilo koji način ohrabrila upisivanje, Vujanović ponavlja da se izvršna vlast time uopšte nije bavila, te da je saznao iz medija da su rađene neke preknjižbe, ali ne zna na osnovu čega.

"U tom vremenu katastar nije bio dokaz svojine, vi ste imali katastarski list kao jedan od evidencijskih listova nekretnine, to nije imalo nikakav poseban značaj. Kasnije će, tek, katastar dobiti na svom značaju. Ja mislim da to sad nema nikakvog značaja. Kako je to katastarski evidentirano, nema nikakve vrednosti", rekao je Vujanović.

Bivši predsednik Crne Gore smatra da je važno što postoji mišljenje Venecijanske komisije povodom Zakona o slobodi veroispovesti i da je premijer Marković mudro postupio kad je pozvao Mitropoliju da se uključi u doradu tog zakona.

"Nesumnjivo je da će sada svi manastiri i crkve biti državno vlasništvo i to nije izmisila Crna Gora. Tu se Venecijanska komisija naslonila na iskustva nekih zemalja, kao što je recimo Francuska", objašnjava Vujanović.

Dodaje da se ništa neće promeniti.

"Ništa se tu ne menja. Nastavlja pravoslavna mitropolija i njeno sveštenstvo i mitropolit to da koriste i neće niko uzeti manastir i crkve, niti će koga useljavati. To će biti državna svojina, jer je ogroman deo tih manastira spomenik kulture... Ne vidim da je uopšte bilo potrebe da se stvara ovakva tenzija povodom toga", zaključio je Vujanović, prenosi RTCG.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak