Letnji Aranđelovdan: Praznik Svetog Arhangela Gavrila

OK Radio 26.07.2019 10:38
Letnji Aranđelovdan: Praznik Svetog Arhangela Gavrila


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog Arhangela Gavrila, u narodu juga Srbije poznatiji kao Gorešnjak ili Letnji Aranđelovdan.



  Današnji dan je po definiciji najtopliji u godini, kada se ne rade nikakvi radovi napolju.
 
Arhangel Gavrilo je jedan od sedam velikih anđela za koje se veruje da su učestvovali u stvaranju sveta.
 
Gorešnjak nije obeležen crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, koja ipak arhangelu Gavrilu daje veliki značaj i slavi ga kao blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.
 
Smatra se da je ovaj letnji praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. veku, za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole posle javljanja arhangela Gavrila u jednoj od karejskih kelija.
 
U narodu je praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima je, onim koji poštuju veru tog dana zabranjen skoro svaki rad.
 
Gavrilo je prvi, uz arhangela Mihaila, koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slede ravni po časti Rafail, Uril, Salatil, Jegudil, Varahil i Jeremil.
 
Saborni dan Svetog arhangela Gavrila praznuje se, takođe, 8. aprila, kada SPC slavi njegova javljanja kroz svu istoriju ljudskog spasenja.

Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak