10 efektnih trendova koji će vašoj trpezariji dati nov, lepši izgled

Novosti 25.07.2019 19:30
10 efektnih trendova koji će vašoj trpezariji dati nov, lepši izgled


Nije važno da li se radi o običnom lusteru ili višeslojno postavljenim visećim lampama, bitno je da odaberete rasvetu koja je u skladu sa vašim potrebama i ukusomU trpezariji se okupljaju svi članovi porodice. Pored svakodnevnih obroka, tu se slavi i časte gosti, seku rođendanske torte, igraju društvene ige…

Zbog svih aktivnosti koje se u njoj odvijaju, dobra rasveta u trpezariji je veoma bitna. Pored praktične uloge, važna je i estetika, pa je zanimljiva rasveta jedan od glavnih dekorativnih elemenata koji će običnu trpezariju pretvoriti u oličenje ukusa i elegancije.

Nije važno da li se radi o običnom lusteru ili višeslojno postavljenim visećim lampama, bitno je da odaberete rasvetu koja je u skladu sa vašim potrebama i ukusom.

Da bismo vam pomogli pri izboru, pred vama je 10 efektnih trendova koji će vašoj trpezariji dati nov, lepši izgled.

1. Vidiljive sijalice i kablovi

Inspirisan ogoljenim duhom industrijskog dizajna, trend ogoljenih sijalica i kablova uselio se i u domove.

Iako deluje neobično i iznenađujuće, veoma je popularan među dizajnerima enterijera.

Posebno interesantno izgleda kada se kablovi nekoliko tako ogoljenih lampi razvuku po plafonu i pričvrste za njega kukama. Ako se pravilno izvede, ovakva rasveta daje ležeran i šik izgled.

10 efektnih trendova koji će vašoj trpezariji dati nov, lepši izgled

2. Mat lusteri

Navikli smo da su lusteri raskošni i da imaju sjajnu završnu obradu. Ali trendovi u rasveti se menjaju i sve popularniji je još jedan netradicionalan izgled, a to je mat luster.

Ovakvi lusteri najčeće imaju veličanstvene siluete, ali nemaju onu raniju blistavost već svedeniji, mirniji ton. Vaša trpezarija će sa njim izgledati unikatno i dopadljivo.

3. Boho stil

Boho stil je već neko vreme na modnoj sceni, ali se taj trend proširio i na enterijer.

Ove godine u svoju udobnu, eklektičnu trpezariju postavite veliki egzotični luster sa raznobojnim kristalima i perlama. Tako stilizovana rasveta će oživeti vaš dom svetlucavim duhom glamura.

4. Nekoliko visećih lampi

Poigravanje sa visećim lampama je zabavan i pametan način da probudite svoju trpezariju.

Oplemenite je interesantnim kombinacijama: trio minijaturnih visećih lampi postavljenih na različite visine ili skupina većih raznobojnih visećih lampi. Budite hrabri u kombinovanju i očekujte da će vaše osvetljenje preporoditi prostoriju, a na posetioce ostaviti nesvakidašnji utisak.

10 efektnih trendova koji će vašoj trpezariji dati nov, lepši izgled

5. Ručno rađena keramika

U poslednje vreme se vraćaju u modu keramičke, ručno rađene lampe. Reč je o jednom od najšarmantnijih i najtoplijih trendova koji odmah daju dušu i sasvim minimalistički uređenim enterijerima.

Ako se odlučite za keramiče lampe, bitno je da se opredelite za jednostavne geometrijske oblike i klasične boje da bi vaše osvetljenje bilo u trendu i posle 2019. godine.

6. Kombinuj i uklopi

Trpezarija je često jednostavno uređena sa simetričnim i izbalansiranim elementima.

Da bi ste je ulepšali, koristite slojevito raspoređene viseće lampe, sličnog, ali i donekle različitog izgleda.

Recimo, lampe raznih oblika i veličina se mogu lepo uklopiti i izgledati kao jedna celina, ako su iste boje ili od istog materijala.

7. Minimalistički stil

Minimalizam dugo ostaje u trendu zahvaljujući svom svedenom dizajnu i svevremenom, nenametljivom izgledu.

Ovaj put se osvežen vraća u modu sa svojim čistim i elegantnim šarmom. Krije za svakoga po nešto zanimljivo i nije iznenađenje što ovaj stil nudi čitav dijapazon osvetljenja za skoro svaku prostoriju u domu.

Predlažemo vam da odaberete niz većih visećih lampi, njima se postiže jači efekt nego onim manjim jer one mogu delovati suviše hladno i sterilno.

10 efektnih trendova koji će vašoj trpezariji dati nov, lepši izgled

8. Sijalice u stilu Edisonovih

Starinski izgled inspirisan Edisonovim sijalicama je savršen za osvetljenje rustičnih trpezarija.

Idealne su za one koji putem rasvete vole da u svoj dom unesu simpatične, retro elemente.

Njihov interesantan, zaobljen izgled i topao sjaj će u svakoj trpezariji stvoriti atmosferu koja vraća u neka davna, prošla vremena.

9. Luster kao skulptura

Jedna od najzanimljivijih i najsmelijih ideja za rasvetu u trpezariji ove godine je luster sa asimetrično razmeštenim svetiljkama, nalik na skulpturu.

Ovakav luster je odličan izbor za trpezarije koje se mogu pohvaliti simetrijom i ujednačenošću dizajna jer privlači pažnju i daje celoj prostoriji neobičan i ekstravagantan ton.

Pažljivo odaberite gde ćete ga postaviti da ne bi štrčao i izgledao kao da se tu slučajno našao.

10. Industrijska rasveta

Industrijska rasveta je sjajna ideja za osvetljenje trpezarija.

Ovakva rasveta je, svojim karakterističnim metalnim izgledom i neutralnom završnom obradom, najčešće delovala sirovo i korišćeno.

Međutim, umesto upotrebe u dekoraciji industrijskih enterijera, sada moderno industrijsko osveljenje dolazi u novoj, doteranoj varijanti. Pravi se uglađenijih metala, kao što je mesing, i ima mat završnu obradu.

Mi smo vam izložili koji su trendovi, a vi potražite ovde idealnu rasvetu za svoju trpezariju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak