Kako da prepoznate pasivno-agresivno ponašanje

Mondo 25.07.2019 18:24
Kako da prepoznate pasivno-agresivno ponašanje


Evo tipičnih znakova modela ponašanja koji može ozbiljno da ugrozi međuljudske odnose, i mentalno stanje osobe prema kojoj je usmerenoKad neko više na vas, ili vas udari, agresija je jasno ispoljena i nema dileme oko toga da li ste ugroženi. Ali, kod pasivno-agresivnog ponašanja, agresija je "uvijena u oblandu" i dugoročno može da ugrozi emotivno zdravlje osobe koja mu je izložena.

Možda vam je i poznato, sve izgleda "savršeno" sa strane, ali vama je jasno da stvari često nisu onakve kakve deluju sa strane, i nikad niste sigurni na čemu ste, niti šta možete da očekujete od osobe koja primenjuje ovaj model ponašanja.

Pasivno-agresivno ponašanje je obrazac u kojem se negativna osećanja izražavaju indirektno, tako da je prilično jasno da postoji nesaglasnost između onoga što osoba govori i onoga što radi ili kako se ponaša.

Recimo, pasivno-agresivna osoba može da se složi sa nekim predlogom, ili da pristane da učini nešto što se je zamolili. Možda će čak pokazati i priličan entuzijazam. Ali… Onda će njeno nezadovoljstvo koje nije iskazano na vreme početi da se manifestuje odugovlačenjem, ili namernim "miniranjem" dogovora.

Specifični znaci pasivno-agresivnog ponašanja uključuju, između ostalog:

Odbijanje i kontriranje predlozima drugih ljudi

Odugovlačenje, ili namerno pravljenje grešaka, čak i ako se osoba složi da nešto uradi

Cinične, neprijateljske, otrovne komentare

Česte žalbe o tome kako niko ne ceni trud koji osoba ulaže

Iako pasivno-agresivno ponašanje može da bude prateći element različitih stanja iz oblasti mentalnog zdravlja, samo po sebi ne smatra se poremećajem. Ali, pošto može ozbiljno da ugrozi odnose sa drugima, uključujući i članove porodice i partnera, nije na odmet potražiti stručnu pomoć.

Na sajtu Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" postoji i onlajn čet. Registracija nije potrebna, dovoljno je samo da "kliknete" na prozorčić za čet i započnete razgovor sa nekim od stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja:


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak